Binnenland

Penaltysyndroom, de paal, de lat en een scorende Van Persie

2. Penaltysyndroom, de paal, de lat en een scorende Van Persie

[NOS] Op maandag is het tijd om terug te blikken op het eredivisieweekend. Robin van Persie is uiterst succesvol bij Feyenoord en Marco van Ginkel beëindigde het penaltysyndroom bij PSV. Bij FC Groningen was er geen reden tot blijdschap. En dat kwam vooral door de paal en de lat.

Twee keer raak voor Robin van Persie

Vroege treffers voor Van Persie

Feyenoord ging afgelopen zondag op bezoek bij PEC Zwolle. Het meegereisde publiek kon vroeg juichen want na vijftien minuten stond het al 0-2. Beide doelpunten kwamen op naam van Robin van Persie. PEC Zwolle scoorde ook nog drie keer, maar twee andere goals van de Rotterdammers zorgde voor een 3-4 eindstand.

Het was de eerste keer sinds 22 mei 2017 dat Van Persie twee keer in één wedstrijd wist te scoren. In mei vorig jaar was dat voor Fenerbahçe op bezoek bij Genclerbirligi. De laatste keer dat het bij Feyenoord voorkwam dat er in de eerste 15 minuten twee keer werd gescoord was de historische wedstrijd tegen Heracles op 14 mei 2017. Dirk Kuyt scoorde toen twee keer in het eerste kwartier van de wedstrijd. Deze doelpunten waren de basis van het landskampioenschap voor de Rotterdammers. Een basis leggen voor het landskampioenschap gaat Van Persie dit seizoen niet meer lukken, maar hij kan op dit moment wel een aantal mooie lijstjes overleggen. De routinier schoot dit seizoen vijf keer op doel en vijf keer ging de leverde het een doelpunt op. In de 360 minuten dat Van Persie voor Feyenoord speelde schoot hij gemiddeld elke 72 minuten raak. De topscorer aller tijden van Oranje scoorde in elke wedstrijd dat hij in de basis stond.

Penaltysyndroom PSV opgelost

Maar liefst twee PSV'ers stonden zondag klaar om de penalty tegen VVV te nemen. Hirving Lozano gaf uiteindelijk de eer aan vaste penaltynemer Marco van Ginkel. Met succes, Van Ginkel schoot de 3-0 binnen. Het was een grote opluchting voor de PSV-fans, want met dit doelpunt lijkt er een einde aan het penaltysydroom. Het doelpunt van Van Ginkel was de elfde strafschop op rij, die voor PSV erin ging. De laatste zes waren zelfs allemaal van Van Ginkel.

Dit cijfers zijn een stuk beter dan de veertien strafschoppen daarvoor. Van de veertien leverde er maar zeven een doelpunt op. Voor Van Ginkel zelf begint het ook een mooi lijstje te worden. Hij nam acht keer een penalty in de eredivisie en scoorde ze allemaal. Zeven daarvan waren in dit seizoen en hiermee evenaarde hij het clubrecord van Ronald Koeman in 1987/88.

Ondanks het 3-0 verlies is er veel lof voor VVV-keeper Lars Unnerstall. Zestien keer maakte hij een succesvolle redding en ook dat is een record in de eredivisie sinds 2010. De Duitse keeper had zijn huiswerk goed gedaan, want hij dook in de rechterhoek. En dat is de hoek waarin Van Ginkel maar liefst zes van de zeven voorgaande penalty's schoot. Helaas voor Unnerstall schoot Van Ginkel afgelopen zondag juist in de andere hoek.

FC Groningen heeft last van de paal en de lat

Het geluid van een bal op het alluminium, dat is wat de supporters van FC Groningen niet meer kunnen horen. Afgelopen weekend was het weer zo ver. Net voor rust kopte FC Groningen-speler Mike te Wierik de bal op het alluminum. Dat was voor de Noordelingen de 22e keer dit seizoen. Geen enkele ploeg doet hen dat dit seizoen na. Het gebeurde trouwens maar één keer eerder, toen PSV in 2011/12 ook 22 keer het alluminium 'houtwerk' raakte. Dit weekens was het maar één keer, maar de mannen van Ernest Faber schoten in de wedstrijd tegen Sparta maar liefst vier keer op de paal of lat.

Uiteindelijk ging vijf keer de bal wel tussen de palen en werd het 3-2 voor AZ. In de laatste vier uitduels tegen AZ waarin FC Groningen twee keer scoorde wonnen zij niet. En om het nog pijnlijker te maken was het winnende doelpunt afgelopen weekend van Alireza Jahanbakshsh, de ex-speler van FC Groningen.