appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Afspeellijst Je afspeellijst is leeg

Deze Dag Toen: Koning opent nieuw Rotterdam Centraal

ANP
dinsdag 13 maart 2018 | NOS | Redactie

"Rotterdammers hebben nu eenmaal een zwak voor bouwputten", sprak burgemeester Ahmed Aboutaleb tijdens de opening van het nieuwe Rotterdam Centraal in 2014. Het heeft dan ook tien jaar geduurd voor het vernieuwde station klaar was.

Het resultaat mocht er zijn. Het vorige stationsgebouw, met de karakteristieke letters en klok, heeft plaatsgemaakt voor een aankomsthal die in de volksmond al de haaienbek en 'station kapsalon' wordt genoemd.

Het station biedt behalve meer ruimte en meer winkels ook veel technologische innovaties. Zo ligt er op het dak 10.000 vierkante meter aan zonnepanelen. De energie die daarmee wordt opgewekt, wordt gebruikt voor roltrappen, liften en verlichting.

Fyra

Een van de redenen om het station te vernieuwen was de komst van de hogesnelheidstrein Fyra. De Fyra werd in 2013 vanwege problemen uit de dienstregeling gehaald. Het nieuwe station kwam er wél.

Op 13 maart 2014 opende koning Willem-Alexander het nieuwe centraal station geopend. Hij deed dat door zijn hand op een computerscherm te leggen met een afbeelding van het station.

Burgemeester Aboutaleb sprak van een mooie dag en stelde vast dat Rotterdam tot grote dingen in staat is. Aboutaleb prees het geduld van de Rotterdammers. Staatssecretaris Mansveld noemde het station een voorbeeld voor het hele land.

Foutje gezien? Mail ons. Hartelijk dank!
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1