Binnenland
NOS

'Komst Saakasjvili zet relatie met Oekraïne onder druk'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Komst Saakasjvili zet relatie met Oekraïne onder druk'

De Georgische oud-president en Oekraïense oppositieleider Michail Saakasjvili kan onze relatie met Oekraïne onder druk zetten. Dat zegt Ruslanddeskundige Helga Salemon in NOS Met het Oog op Morgen. “Hij gaat hier nog voor veel onrust zorgen.”

Saakasjvili is woensdag aangekomen in Nederland en gaat zich vestigen in Terneuzen. Hij is niet van plan zich stil te houden. Vanuit Nederland wil hij zijn strijd tegen de Oekraïense president Porosjenko en diens regering voortzetten. “Saakasjvili heeft voor aanstaande zondag al een groot protest in Oekraïne aangekondigd tegen de president”, vertelt Salemon.

Van bondgenoot naar aartsvijand

Saakasjvili was tussen 2004 en 2013 president van zijn geboorteland Georgië. In 2015 leverde hij zijn Georgische paspoort in om gouverneur te worden in de Oekraïense regio Odessa en daar voor de Oekraïense president Porosjenko de strijd aan te binden met corruptie. Eind 2016 brak hij met Porosjenko. Volgens Saakasjvili deed zijn voormalige bondgenoot te weinig tegen corruptie.

Sinds de breuk is Saakasjvili stateloos en voert hij een felle strijd met Porosjenko en diens regering. Saakasjvili mocht een tijd Oekraïne niet meer in, maar wist in september vorig jaar te voet de Pools-Oekraïense grens over te steken. In Oekraïne was hij vervolgens betrokken bij grote demonstraties tegen Porosjenko.

De Georgische autoriteiten proberen in de tussentijd Saakasjvili uitgeleverd te krijgen. Eerder dit jaar veroordeelde een Georgische rechtbank hem bij verstek tot drie jaar cel voor machtsmisbruik. Kiev gaf geen gehoor aan een uitleveringsverzoek, maar zette hem wel uit naar Polen.

Deze week trok hij naar Nederland, waar hij een verzoek had gedaan om toegelaten te worden op basis van gezinshereniging. Saakasjvili is getrouwd met de Nederlandse Sandra Roelofs. Hij heeft twee zoons met haar.

Russen kunnen achterover leunen

Salemon denkt dat Saakasjvili en zijn strijd tegen corruptie Nederland in de problemen kan brengen. ”We hebben goede banden met Porosjenko en dan komt nu een stokebrander naar Nederland.” Ze vreest dat zijn komst met name gevolgen heeft voor het MH17-dossier. “Voor het onderzoek hebben we Oekraïne hard nodig dus ik denk dat de nodige druk zal worden uitgeoefend.”

Bovendien is de komst van Saakasjvili koren op de molen voor Rusland, meent ze. “Het Kremlin wrijft zich net als bij het aftreden van Halbe Zijlstra in de handen”, aldus Salemon. “De Russen kunnen nu achterover leunen en denken: wij hoeven niets meer te doen.”

Michial Saakasjvili in Nederland

Ster advertentie
Ster advertentie