Binnenland
NOS

Deze Dag Toen: Fidel Castro wordt premier van Cuba

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Deze Dag Toen: Fidel Castro wordt premier van Cuba

In de tijd van Fidel Castro speelde het kleine Cuba een onverwacht grote rol in de wereldgeschiedenis. Castro werd precies 59 jaar geleden premier van Cuba, nadat hij op 1 januari van dat jaar president Fulgencio Batista had afgezet.

Het eiland, twee-en-een-half keer zo groot als Nederland, stond vooral bekend als een plek waar rijke Amerikanen konden gokken en cuba libres drinken. Fidel Castro veranderde dat.

Castro werd een revolutionaire superster toen hij de Cubaanse dictator Batista verdreef op Nieuwjaarsdag 1959. Met zijn ruige baard, Cubaanse sigaar en eeuwige uniform werd de fotogenieke Comandante al snel een van de bekendste gezichten van de Koude Oorlog.

Drie jaar eerder had hij met zijn tachtig medestanders in een gammel bootje de overtocht gewaagd uit Mexico, waar hij een paar jaar in ballingschap zat. Veel van hen werden bijna onmiddellijk uitgeschakeld, maar Castro herpakte zich en begon een succesvolle guerrillaoorlog.

Hij vestigde uiteindelijk een communistisch regime, dat zich nauw verbond met de Sovjet-Unie. Tot 2008 leidde hij zijn land met harde hand. Daarna nam zijn vijf jaar jongere broer Raúl het roer over.

Bron: nos.nl

Ster advertentie
Ster advertentie