Binnenland
NOS

Deze Dag Toen: Heineken begint in De Hooiberg

foto: Stadsarchief Amsterdamfoto: Stadsarchief Amsterdam
  1. Nieuwschevron right
  2. Deze Dag Toen: Heineken begint in De Hooiberg

Gerard Heineken wist eigenlijk niets van brouwen toen hij de Amsterdamse brouwerij De Hooiberg kocht. Hij was nog maar 22 jaar oud toen hij de brouwerij op 15 februari 1864 op zijn naam liet schrijven.

De Hooiberg (uit 1586) was op dat moment een van de grootste van de vijfhonderd brouwerijen in het land. Enkele jaren voor de overname werd nog een stoommachine gekocht, waarmee De Hooiberg "nu geheel door stoom wordt gedreven en alzoo eenig in hare soort hier te lande kan genoemd worden".

Desondanks ging het niet goed met het bedrijf. De belangrijkste reden is dat enkele directeuren kort na elkaar overleden, schrijft Biernet.

Groei

Heineken nam de brouwerij over in een tijd waarin Amsterdam flink groeide. De zaken gingen goed en dat zorgde al snel voor ruimtegebrek bij De Hooiberg aan de Nieuwezijds Voorburgwal. Toen de gemeente een gracht voor de deur wilde dempen, dreigde Heineken een belangrijke aanvoerroute over water te verliezen. Heineken verhuisde de brouwerij in 1867 daarom naar De Pijp.

De gracht wordt gedempt en in 1870 wordt De Hooiberg gesloopt. Tegenwoordig staat er een hotel op die plaats.

{loadposition newsletter-sidebar}
Ster advertentie
Ster advertentie