Binnenland

De Klassieker in cijfers

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. De Klassieker in cijfers

Ajax won gisteren vrij overtuigend van Feyenoord en dat is terug te zien in de statistieken. Vooral het verschil in schoten was opvallend. De ploeg van Erik ten Hag schoot negentien keer, de Rotterdammers ondernamen slechts drie pogingen.

Ajax kreeg gisteren het minste aantal schoten tegen in een eredivisiewedstrijd sinds 26 september 2015. Destijds deed FC Groningen 3 maal een poging, voor de Amsterdammers maar liefst tachtig wedstrijden geleden. Voor de Rotterdammers was dit het laagste aantal schoten in een eredivisiewedstrijd sinds het seizoen 2010/11.

De mannen van Giovanni van Bronckhorst hadden slechts 34 procent van de bal. Met dit spaarzame balbezit wisten ze amper tot dreigende momenten te komen. Ook kwam slechts 69 procent van de passes van Feyenoord aan bij een ploeggenoot.

De Rotterdammers werden veelvuldig teruggedrongen door Ajax. De spelers die het vaakst aan de bal kwamen zijn hier illustratief voor. Centrale verdedigers Sven van Beek (62) en Renato Tapia (60) waren samen met keeper Brad Jones (51) de drie Feyenoorders met de meeste balcontacten in dit duel. Bij Ajax was het juist de spelmaker. Hakim Ziyech had met 114 balcontacten het vaakst de bal voor de Amsterdammers.

Klaas-Jan Huntelaar was net als in de eerste Klassieker van het seizoen trefzeker. Daarmee bracht de spits zijn totaal in onderlinge duels tussen Ajax en Feyenoord op tien in alle competities. Hij werd hierdoor de zevende speler in de historie met dubbele cijfers. Als we enkel naar de Eredivisie kijken (exclusief play-offs), dan maakte Huntelaar zijn achtste goal in de Klassieker, even veel als Johan Cruijff en Henk Groot.

Ster advertentie
Ster advertentie