Binnenland
NOS

Deze Dag Toen: Patent op neonlamp in advertenties

foto: Max Pixelfoto: Max Pixel
  1. Nieuwschevron right
  2. Deze Dag Toen: Patent op neonlamp in advertenties

Neonverlichting kennen we voornamelijk van reclameschermen, vrolijke lampjes en bordjes, maar het heeft een hele periode aan uitvindingen gekost om het hippe licht uit te vinden.

Neon an sich is geen uitvinding, maar een chemisch element. Het kleurloze gas werd in 1898 ontdekt door twee Britse scheikundigen en gaven het de huidige naam. 'Neon' is namelijk het Griekse woord voor 'nieuw'.

De Franse uitvinder Georges Claude geldt als de wetenschapper die het meest heeft bijgedragen aan de ontwikkeling van de neonlamp. Hij wist het goedje in een buis te krijgen, waardoor er een lampje gecreëerd werd. Door de hoge spanning tussen de uiteinden van de buis, ontstaat er een gasontlading, die het felle licht laat ontstaan.

In 1923 verkoopt Claude neonverlichting aan een Packard autodealer in Los Angeles, waarmee neonreclame zijn intrede deed in de Amerikaanse cultuur. Het fenomeen kwam zelfs symbool te staan voor de kapitalistische cultuur. Zo zong Klein Orkest in het lied Over de Muur: "West-Berlijn, de Kurfürstendam. Er wandelen mensen langs porno en piepshow, waar Mercedes en Cola nog steeds op hun voetstuk staan. En de neonreclames, die glitteren lokkend."

Neonlicht wordt inmiddels ook veel gebruikt in kunstwerken. Zo is er in Warschau het Neon Muzeum.

Iedere dag bericht het NOS Radio 1 Journaal over het nieuws, maar op sommige dagen zijn er nieuwsberichten die de geschiedenisboeken in gaan.

Ster advertentie
Ster advertentie