Binnenland
NOS

'Nieuwe partijen willen graantje meepikken in Rotterdam'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Nieuwe partijen willen graantje meepikken in Rotterdam'

"Rotterdam was altijd al een stad van uitersten", meent Ronald Sörensen, de oprichter van Leefbaar Rotterdam. "De polarisatie was er allang toen Pim ging meedoen aan de verkiezingen met Leefbaar Rotterdam, maar toen werd het voor het eerst zichtbaar", zegt hij in het NOS Radio 1 Journaal.

Sinds Fortuyn in 2002 in een klap de grootste partij van de stad werd met 35 procent van de stemmen, geldt de stad als een kweekvijver voor nieuwe politieke bewegingen. Leefbaar, nog altijd de grootste partij, is voor de komende gemeenteraadsverkiezingen een verbond aangegaan met Forum voor Democratie. De eerste moslimpartij van ons land heeft er drie zetels. En vandaag presenteert de PVV er zijn lijsttrekker.

"In Rotterdam hebben we de keerzijde van de multiculturele medaille al snel openlijk durven aankaarten", legt Sörensen uit. "Het was niet voor niets dat Leefbaar een derde van de stemmen haalde bij de eerste verkiezingen waar dit openlijk een item werd. Als je dat zou vertalen naar een landelijk beeld, zou je 55 Kamerzetels hebben gehaald. Dat is niet iets wat ineens opkomt, het modderde allang in de stad."

Meepikken

Sörensen vindt het logisch dat nieuwe partijen proberen "een graantje mee te pikken" in Rotterdam. "Wij zijn in Rotterdam opener en eerlijker en vertalen dat ook naar de politiek", betoogt hij.

"In steden als Utrecht en Amsterdam blijft er een politiek correcte deken over hangen. Daar durfde geen enkele andere partij in het rechtse gat te stappen, dan werd je verketterd. De VVD in Amsterdam is linkser dan de PvdA in Rotterdam."

Ster advertentie
Ster advertentie