Binnenland
NOS

Democraat wint in Alabama van omstreden Republikein

foto: Reutersfoto: Reuters
  1. Nieuwschevron right
  2. Democraat wint in Alabama van omstreden Republikein

De verkiezingen voor een Senaatszetel in de Amerikaanse staat Alabama zijn gewonnen door de Democraat Doug Jones. Hij won van de omstreden Republikein Roy Moore (70), die de afgelopen weken door meerdere vrouwen is beschuldigd van seksueel wangedrag maar toch de steun kreeg van president Trump.

De winst van de Democraat Jones (63) betekent een gevoelige nederlaag voor Trump en zijn partij. De conservatieve zuidelijke staat zou normaal gesproken een prooi moeten zijn voor de Republikeinen. Trump won bij de presidentsverkiezingen van 2016 in deze staat met overmacht tegen Hillary Clinton.

"Alabama is een staat die je als republikein normaal niet kan verliezen."

Correspondent Wouter Zwart spreekt van een historische uitslag. "Het is een dieprode staat waar de Democraten de afgelopen 25 jaar geen enkele verkiezing van belang hebben gewonnen." Volgens Zwart hebben de beschuldigingen van seksueel misbruik uiteindelijk de doorslag gegeven.

Republikeinse meerderheid in gevaar

De gewonnen zetel in het Senaat kwam vrij doordat Republikein Jeff Sessions minister van Justitie werd. Nu de Democraten de zetel overnemen, slinkt de meerderheid van de Republikeinse partij in de Senaat verder. De conservatieven hebben daar nu 51 zetels, tegen 49 voor de Democraten. Volgend jaar november zijn er tussentijdse verkiezingen voor de Senaat.

Ster advertentie
Ster advertentie