Binnenland
NOS

Deze Dag Toen: Vlaanderen roept 'de onafhankelijkheid' uit

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Deze Dag Toen: Vlaanderen roept 'de onafhankelijkheid' uit

Iedere dag bericht het NOS Radio 1 Journaal over het nieuws, maar op sommige dagen zijn er nieuwsberichten die de geschiedenisboeken in gaan. Vandaag, op 13 december 2006, meldde een Waalse televisiezender voor de grap dat Vlaanderen zich had afgesplitst van België.

"Goedenavond, onze diepe verontschuldigingen voor deze onderbreking. Maar dit is een uitzonderlijk bericht. Vlaanderen heeft eenzijdig de onafhankelijkheid uitgeroepen."

Kijkers van de Waalse omroep RTBF werden op 13 december 2006 verrast met deze mededeling in een ingelast nepjournaal. In de in scène gezette documentaire die volgde is te zien hoe het parlement België opheft en hoe koning Albert II even later per legervliegtuig het land verlaat.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

De uitzending zorgt voor grote verwarring en veel verontruste telefoontjes naar RTBF. Na een tijdje verschijnt een tekstbalk in beeld met de boodschap: 'Dit is fictie'.

Debat

De bedoeling van de programmamakers was om een debat aan te wakkeren over de status van België. Dagen na de uitzending twijfelde vijf procent van de kijkers nog steeds of het wel of niet een grap was.

Dat illustreert volgens magazine Knack dat er in België twee zeer verschillende samenlevingen zijn zonder veel weet van elkaar. Een splitsing van het land zou daarom niet ondenkbaar zijn.

Dat was toen, dit is nu.

Ster advertentie
Ster advertentie