Binnenland

Daadkrachtig Ajax vloert koploper PSV en brengt spanning terug

2. Daadkrachtig Ajax vloert koploper PSV en brengt spanning terug

[NOS] Ajax is er in de topper tegen PSV in geslaagd de spanning in de eredivisie terug te brengen. De Amsterdammers wonnen in eigen huis met 3-0 en verkleinden de marge op de Eindhovense koploper tot zeven punten.

De Amsterdammers begonnen vol vuur aan de wedstrijd, die wegens de hevige sneeuwval een kwartier later was begonnen. Toch slaagde de thuisploeg er amper in de PSV-defensie in verlegenheid te brengen.

De Eindhovenaren lieten in de beginfase niets zien in balbezit, maar kregen wel een kans via Jürgen Locadia na een fraaie dieptepass. De aanvaller verstapte zich echter en verliet al na tien minuten geblesseerd het veld. Maandagochtend wordt er meer duidelijk over ernst van zijn kwetsuur.

Blom spaart Veltman

De enige echte kans voor rust werd verprutst door Kasper Dolberg, die van dichtbij over de lat kopte. Verder vielen voor de pauze alleen nog de acties op van Joël Veltman, die van arbiter Kevin Blom rood had kunnen krijgen.

De Ajax-aanvoerder had het aan de stok met Hirving Lozano en deelde ook een elleboog uit aan Luuk de Jong. Overigens had Blom ook Lasse Schöne en Jorrit Hendrix voor grove charges weg kunnen sturen.

Ook na rust bleef Ajax komen en na 61 minuten werd het overwicht eindelijk verzilverd.

Matthijs de Ligt miste nog een enorme kopkans na een voorzet van Justin Kluivert, maar even later brak David Neres de ban. De Braziliaan verraste doelman Jeroen Zoet met een ferme uithaal na een afgeslagen corner.

Fraaie 2-0 Schöne

Drie minuten later kreeg PSV, dat de laatste drie ontmoetingen in Amsterdam niet had verloren, een tweede tik te verwerken toen Lasse Schöne van buiten de zestien fraai uithaalde met rechts.

De 3-0 volgde snel en was van Donny van de Beek, die de bal op aangeven van Neres via de binnenkant van de paal binnenschoot.

Pas nadat Ajax wat was ingezakt kreeg PSV kansen: Luuk de Jong kopte de bal recht op doelman Andre Onana af, Jorrit Hendrix schoot over en een vrije trap van Marco van Ginkel belandde op de lat.