Binnenland

Sneeuwbuien trekken over het land, dienstregelingen aangepast

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Sneeuwbuien trekken over het land, dienstregelingen aangepast


In vrijwel heel het land komen vandaag sneeuwbuien voor. Dat betekent dat de sleetjes weer van zolder kunnen worden gehaald, maar ook dat weggebruikers goed moeten oppassen. Ook op het spoor en bij vliegvelden leidt het winterweer tot overlast.

Op veel plaatsen valt vandaag 5 tot 10 centimeter sneeuw, maar op een enkele plek kan dat oplopen tot 15 centimeter. Gelderland, Overijssel en Drenthe lijken de meeste sneeuw te krijgen.

Omdat het winterweer kan leiden tot gladheid, heeft het KNMI code oranje afgegeven voor vrijwel het hele land. Alleen in Zeeland en op de Wadden is code geel van kracht.

Zowel op de weg, als op het spoor en in de lucht leidt de sneeuw tot vertragingen. De ANWB adviseert automobilisten voorzichtig te doen en niet de weg op te gaan als dat niet noodzakelijk is.

Rond 12.00 uur had de gladheid nog niet tot veel problemen geleid op de weg, zegt Heleen de Geest van de ANWB: "Mensen passen hun snelheid goed aan."

Vannacht waren er wel enkele ongelukken. Zo gleed een auto bij Den Bosch van de weg tegen een boom. De auto vloog daarna in brand. De bestuurder bleef ongedeerd. Bij Schiphol verloor een taxichauffeur de macht over het stuur, mede door de gladheid. De taxi raakte zwaar beschadigd.


Ongelukken door gladheid

In heel het land staan strooiwagens en sneeuwschuivers klaar om de wegen begaanbaar te houden. In Zeeland, waar het als eerste begon te sneeuwen, gingen de eerste wagens rond 10.30 uur de weg op.

Rijkswaterstaat heeft extra weginspecteurs ingezet om de situatie in de gaten te houden. Automobilisten moeten hun rijstijl aanpassen, zegt Rijkswaterstaat.

Minister Van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat was vanochtend op werkbezoek bij Rijkswaterstaat in Wolfheze. Ze wilde daar kijken hoe de strooiploegen te werk gaan. "De minister valt vandaag met haar neus in de boter", zei een woordvoerder van Rijkswaterstaat tegen Omroep Gelderland.

Minder treinen en vluchten

De NS rijdt vandaag, op de eerste dag van de nieuwe dienstregeling, met een aangepast schema vanwege de sneeuw. Op sommige trajecten worden minder treinen ingezet. Daardoor ontstaat ruimte om eventuele problemen sneller op te lossen. Reizigers moeten rekening houden met vertragingen.

De KLM heeft 94 retourvluchten op Europese bestemmingen geannuleerd. Door de sneeuw konden er minder vliegtuigen landen en opstijgen vanaf Schiphol. De getroffen passagiers zijn geïnformeerd door de luchtvaartmaatschappij.

Voetbalbond KNVB heeft uit voorzorg alle amateurwedstrijden voor vandaag afgelast. Ook bij veel andere sporten gaan wedstrijden niet door.

Regen

Vanmiddag gaat het in het zuiden dooien en gaat de sneeuw over in regen. Het wordt daar zo'n 7 graden. In het noorden is de kans groter dat de sneeuw blijft liggen. Het wordt daar net iets boven het vriespunt en de kans op regen is klein.

De sneeuwresten kunnen in het noordoosten vanavond en vannacht wel leiden tot gladheid. In een groot deel van het land is er ook kans op bevriezing van natte weggedeeltes.

De liefhebbers van sneeuw moeten er vandaag van genieten. Morgen kan er in sommige delen van het land nog sneeuw vallen, maar dinsdag is het waarschijnlijk afgelopen met het winterweer.
Ster advertentie
Ster advertentie