Gaat Amerika er met 'ons' coronamedicijn vandoor?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Gaat Amerika er met 'ons' coronamedicijn vandoor?

Hoe erg is het dat Amerika - en niet Nederland zelf - aan de slag gaat met de productie van een coronamedicijn, dat gebaseerd is op Nederlands onderzoek? Expert mondiale gezondheid Ella Weggen vertelt in Dit is de Dag dat ze bezorgd is: "Ik heb er niet zo veel vertrouwen in dat in het huidige systeem mensen wereldwijd, betaalbare toegang gaan krijgen tot dit nieuwe geneesmiddel."

Zondag maakte hoogleraar celbiologie Frank Grosveld in Dit is de Dag bekend dat een groot Amerikaans farmaciebedrijf per direct aan de slag gaat met de massaproductie van een coronamedicijn, gebaseerd op een in Nederland gevonden antilichaam.

Weggen, die betrokken is bij WEMOS, een stichting die zich inzet voor gezondheid wereldwijd is daar niet blij mee: "Op dit moment geven we bedrijven een monopoliepositie, middels een patent, waarmee zij een exclusiviteit verwerven om het medicijn op te markt te brengen. Als je de mogelijkheid om het te produceren aan één bedrijf geeft, krijgt niet iedereen daar toegang toe. En er zijn ook geen afspraken gemaakt over de betaalbaarheid."

Subsidie

Voor het onderzoek naar het antilichaam voor een coronamedicijn kregen de Universiteit Utrecht en het Erasmus MC subsidie van minister De Jonge. Weggen is op zichzelf blij dat er geld beschikbaar is voor dit soort onderzoeken, maar pleit voor voorwaarden aan het geven van publieke financiering: "Je zou bijvoorbeeld kunnen zeggen: we willen dat het medicijn op de markt komt voor een betaalbaar bedrag. Of met een niet-exclusieve licentie, zodat het voor alle landen beschikbaar komt."

Europa

Tweede Kamerlid Jan Paternotte van D66 reageert en is allereerst vooral trots: "Nederlands onderzoek van twee universiteiten leidt tot iets dat een heel groot verschil kan maken. Het zou prachtig zijn als het medicijn ook hier in Nederland geproduceerd kan worden, maar daar hebben we niet zo veel farmaceutische capaciteit voor."

Paternotte ziet daarom graag een Europabreed front tegenover andere landen en farmaceuten: "Wat mij verstandig lijkt, is dat je in de Europese Unie sneller afspraken gaat maken om je met z'n allen tegenover die grote farmaceuten te plaatsen. Zodat farmaceuten niet allemaal landen tegen elkaar uitspelen. Dat geldt ook voor de Verenigde Staten, maar ook China. Zij doen heel graag zaken met elk Europees land op zich. Samen Europees optrekken kan echt het verschil maken."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie