Binnenland

Vandaag op NPO Radio 1: Kefah Allush en de Dutch Design Week

foto: EOfoto: EO
  1. Nieuwschevron right
  2. Vandaag op NPO Radio 1: Kefah Allush en de Dutch Design Week

De Koerden zijn nog altijd een volk zonder land. Is er nog hoop voor de toekomst voor de Koerden? En programmamaker Kefah Allush werd deze week beloond met de Sonja Barend Award. In De Perstribune hoor je zijn reactie. Dit, en nog veel meer, hoor je vandaag op NPO Radio 1.

De Perstribune

Programmamaker Kefah Allush werd afgelopen week onderscheiden met de Sonja Barend Award voor het beste televisie-interview van het jaar. Hij kreeg de prijs voor zijn interview met oud-bevelhebber Peter van Uhm in het EO-programma De Kist. Allush is al jarenlang de interviewer in De Kist.

Céline van Gerner stopte eerder dit jaar, na aanhoudend blessureleed, met turnen. Bij het afgelopen WK trad De nu 24-jarige Van Gerner op als analist bij de NOS. Als actief turnster won ze onder meer vier wereldbekerwedstrijden. Ze nam twee keer deel aan de Olympische Spelen.

De wereld tegen de Koerden

De ontsteltenis van Europa is groot terwijl het toekijkt hoe Erdogan de Koerden met groot geweld uit het grensgebied met Turkije verdrijft. De Koerden zijn voor de zoveelste keer het kind van de rekening. En dat is al sinds de Eerste Wereldoorlog zo, toen hen tevergeefs een eigen staat werd beloofd. Nog steeds zijn de Koerden een volk zonder land. Waarom trekken de Koerden altijd aan het kortste eind, en is er hoop voor de toekomst? Historicus en arabist Gert Jan Geling is te gast in OVT.

Reporter Radio

De helft van de Nederlandse burgemeesters heeft grote bezwaren tegen de Wet Damocles. Dat is een wet die bepaalt dat burgemeesters, op grond van het bestuursrecht, panden mogen sluiten als daar een hennepplantage wordt aangetroffen. De burgemeester kan veel sneller opereren dan de politie, Openbaar Ministerie en de rechter, de zogenaamde strafrechtketen. Maar burgemeesters vinden dat ze in de rol van crimefighter worden geduwd. Drugscriminaliteit hoort in het strafrecht thuis, zeggen ze. Sander Bartling ondervroeg burgemeesters, over “de uitholling van de rechtstaat”.

Radio Doc

Het is weer Dutch Design Week in Eindhoven, van 19 tot 27 oktober om precies te zijn. In Radio Doc hoort u daarom driemaal achtereen een gelauwerde Nederlandse ontwerper, die vertelt over de karakteristieken van haar of zijn werk – en over wat Dutch Design eigenlijk inhoudt.

Eredivisie

Ook dit weekend wordt er weer volop gevoetbald in de Eredivisie. Hieronder een overzicht met de wedstrijden van zondag:

Speelronde 10

12.15 Feyenoord - Heracles Almelo
14.30 PEC Zwolle - ADO Den Haag
14.30 FC Emmen - Fortuna Sittard
16.45 FC Groningen - Sparta

Ster advertentie
Ster advertentie