Binnenland

Vandaag op NPO Radio 1: Bel-me-niet en Eredivisie

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Vandaag op NPO Radio 1: Bel-me-niet en Eredivisie

Kunnen kinderen op latere leeftijd last hebben van dat ze te vroeg geboren zijn? En waarom worden mensen toch zo vaak gebeld, ondanks het bel-me-niet register? Dit, en nog veel meer, hoor je vandaag op NPO Radio 1.

Inlichtingendiensten controleren, hoe doe je dat?

Hij werd vlak na de onthullingen van Edward Snowden voorzitter van de CTIVD en kreeg daarna de ‘Sleepwet’ voor de kiezen. Nu neemt Harm Brouwer afscheid. In een interview met Argos blikt de toezichthouder op de inlichtingendiensten terug op een roerige periode. ‘De impact van de nieuwe inlichtingenwet is door iedereen enorm onderschat.’

Bij zijn aantreden benadrukte de nieuwe voorzitter van de Commissie van Toezicht op de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten al meteen dat de wereld drastisch was veranderd. ‘Denkt men werkelijk dat de geheime diensten alleen nog maar bezig zijn met toestemming vragen om brieven open te maken?, vroeg Brouwer zich retorisch af

Het was een jaar nadat oud-NSA-medewerker Edward Snowden de modus operandi van inlichtingendiensten had blootgelegd. De Amerikanen en hun bondgenoten bleken de data van honderden miljoenen burgers te verzamelen. ‘Snowden heeft met zijn onthullingen de samenleving gevoelig gemaakt voor het werk van de diensten’, concludeert Brouwer vijf jaar later. ‘En ik vind dat een geheime dienst gegeven de aard van het werk dat ze doen, ook een kritische samenleving moet hebben.’

Vroeg geboren, langer problemen

Kinderen die te vroeg worden geboren hebben daar op latere leeftijd veel meer last van dan gedacht. Zelfs in de puberteit merken ze daar nog de gevolgen van. Tot die conclusie komt Sabrina Twilhaar van de Vrije Universiteit in haar promotieonderzoek. In de rubriek De jonge dr. in dr Kelder en Co licht ze toe welke problemen dit zijn en hoe ze dit heeft vastgesteld.

Bel-me-niet

In Radar hoor je hoe vers gesneden groente en fruit is. En verder: werkt het Bel-me-niet Register wel naar behoren? Waarom worden mensen toch gebeld? Je hoort het vanaf 15:00 uur.

Eredivisie op zaterdag

Drie van de vier Europees-spelende ploegen komen vandaag in actie. Nummer 2, PSV, speelt de klassiek lastige uitwedstrijd tegen FC Utrecht. De fans uit de Domstad hebben besloten om PSV'er Mo Ihattaren vanaf de tribune een hart onder de riem te steken na het overlijden van zijn vader.

Koploper Ajax gaat op bezoek bij RKC Waalwijk, terwijl AZ het in Den Haag opneemt tegen Sc Heerenveen. Ondertussen moet FC Twente proberen een vrije val te stoppen. Na drie nederlagen op een rij is het belangrijk voor de Tukkers om in eigen huis een resultaat te halen tegen Willem II.

Alle Eredivisiewedstrijden op een rij:

18.30 uur RKC Waalwijk - Ajax | Verslag: Richard van der Made
18.30 uur AZ - Sc Heerenveen | Verslag: Chris Wobben
19.45 uur FC Twente - Willem II | Verslag: Krijn Schuitemaker
20.45 uur FC Utrecht - PSV | Verslag: Arman Avsaroglu
20.45 uur VVV Venlo - Vitesse | Verslag: Nico Wantia

En verder...

  • Verwelkomt Özcan Akyol de populaire rapper Snelle om middernacht bij hem thuis in een nieuwe Onze Man in Deventer.
  • Is Cindy Pieterse te gast in De Taalstaat om te praten over haar debuutroman Weigevoel.
Ster advertentie
Ster advertentie