Binnenland
AVROTROS

De verborgen macht: over wie nou echt invloed heeft op het Torentje

foto: Regenten van Thomas de Keyser, 17e eeuwfoto: Regenten van Thomas de Keyser, 17e eeuw
  1. Nieuwschevron right
  2. De verborgen macht: over wie nou echt invloed heeft op het Torentje

Wie heeft het in Nederland nou echt voor het zeggen? En waar worden de beslissingen genomen die de koers van het land bepalen? In het Torentje of op een lommerrijk terras in de luwte van een Bilderbergconferentie? Een gesprek over macht en invloed - en het verschil daartussen.

{podcast audio="108909" caption="Jortcast #134: Macht versus invloed" }
Anders gezegd: hoe sterk is de invloed van bedrijfsleven, industrie, Koninklijk Huis of lobbyisten op de politiek? Dr. Gerard Aalders is historicus en scandinavist en vindt de sfeer rond dit soort invloed 'raar': "er wordt nooit iets over gezegd. Vroeger was het helemaal nul komma nul. Nu weet je nog net wie de deelnemers van een Bilderbergconferentie zijn, maar er wordt niks met naam en toenaam genotuleerd. Welke afspraken er dus met wie worden gemaakt, dat weet je niet."

Rutte

De invloed van het bedrijfsleven op de politiek reikt verder dan de Bilderbergconferentie. Aalders: "ze hebben echt invloed, dat is zeker. Neem bijvoorbeeld Paul Polman, de topman van Unilever. Dan gaat het over de dividendbelasting. Premier Rutte is daar tot in al zijn vezels van zijn lichaam een groot voorstander van, al vindt 'ie driekwart van de Kamer tegen zich."
"Op een gegeven moment, ik geloof om zes uur in de ochtend, krijgt hij een telefoontje van Polman die zegt: doe toch maar niet, die belasting. En dan is Rutte ineens helemaal om. Nou, dat is een concreet voorbeeld van de invloed van iemand die geen politieke macht heeft, maar Rutte in zijn telefoon heeft staan en ook gehoord wordt als 'ie belt...'

Wallenberg

Laten politici hun oren teveel hangen naar het bedrijfsleven en lobbyisten? Het komt in ieder geval niet alleen in Nederland voor. "Kijk naar Zweden, daar heb je de magnaten Wallenberg. Zij zouden een bijzonder goede rol hebben gespeeld bij het helpen van Joden in de Tweede Wereldoorlog. Toen die mythe werd doorgeprikt, merkte je een enorme invloed van de Wallenberg-familie om dit verhaal tegen te gaan. In de politiek en daarbuiten'.

Dat heeft Aalders ook zelf ondervonden: meermalen werden zijn publicaties over het vermeende lidmaatschap van Prins Bernhard van de NSDAP door leden van de koninklijke familie doorkruist. Allemaal tekenen van de invloed van de verborgen macht, meent Aalders. De politiek heeft het voor het zeggen, maar de invloed van buitenaf - noem het de verborgen macht - is groot, aldus Aalders.

De verborgen macht

Ster advertentie
Ster advertentie