Binnenland
NOS

Risico's moordenaar Anne Faber waren niet bekend

foto: NOS / FELIX GUERAINfoto: NOS / FELIX GUERAIN
  1. Nieuwschevron right
  2. Risico's moordenaar Anne Faber waren niet bekend

De Dienst Justitiële Inrichtingen en een psychiatrische kliniek in Den Dolder zijn ernstig tekortgeschoten bij de behandeling van Michael P., de man die in 2017 Anne Faber verkrachtte en ombracht. De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) concludeert in een rapport dat in de vier jaar dat P. behandeld werd, nooit is nagegaan welke risico's van hem uitgingen en hoe groot de kans was dat hij opnieuw in de fout zou gaan.

Zo werd in zijn geheel niet nagegaan of het toekennen van vrijheden aan P. een gevaar zou opleveren voor de omgeving. Hij kon bijvoorbeeld al na anderhalve maand in de kliniek elke dag drie keer een uur zonder begeleiding naar het dorp Den Dolder.

"Het onderzoek laat zien dat de toekenning van vrijheden een routinematig uitgevoerde administratieve procedure was, in plaats van een weloverwogen gezamenlijke beslissing van de betrokken instanties", schrijft de OVV.

Michael P. werd in juli 2018 veroordeeld tot 28 jaar en tbs met dwangverpleging voor het ontvoeren, verkrachten en doden van de 25-jarige Anne Faber. De rechter in Utrecht noemde hem in het vonnis een gewetenloze man en sprak van buitenproportioneel geweld. Faber werd eind september 2017 vermist, toen ze een fietstocht maakte vanuit Utrecht. Na bijna twee weken vermissing werd haar lichaam gevonden. P. had het begraven in een natuurgebied bij Zeewolde.

P. werd in 2011 veroordeeld voor het verkrachten van twee minderjarige meisjes. Na een paar jaar vast te hebben gezeten in de gevangenis van Vught, werd hij overgeplaatst naar de forensische instelling in Den Dolder. Daar zou hij verder worden behandeld en voorbereid op terugkeer in de maatschappij.

Maar de onderzoeksraad stelt dat P. in de gevangenis vooral werd behandeld voor zijn agressie en drugsgebruik en niet voor zijn zedenverleden. Dat raakte daardoor steeds verder uit beeld.

Bij de overdracht naar de kliniek in Den Dolder werden de ernstige zedendelicten van P. bovendien niet meegenomen. De gevangenis in Vught zegt tegen de OVV dat P. daar geen toestemming voor gaf. De instelling in Den Dolder liet ook geen extra risicobeoordelingen uitvoeren.

Ster advertentie
Ster advertentie