Binnenland
NOS

Europese leiders gunnen premier May extra tijd

foto: AFPfoto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. Europese leiders gunnen premier May extra tijd

De vraag van premier May was simpel: kunnen we de brexit uitstellen tot eind juni? Maar het antwoord van de overige 27 EU-landen was een stuk moeilijker. Tijdens de vergadering van de regeringsleiders vlogen de data over tafel.

May krijgt minder tijd dan ze wil, maar wel uitstel voor de brexit

De een wilde het liefst dat de Britten op 7 mei uit de EU zouden stappen. De Franse president Macron opperde een heel kort uitstel tot 12 april. Elke leider bleek een eigen agenda te hebben.

Macron was het helemaal zat en wilde snel door de zure appel heen bijten om vervolgens snel verder te kunnen gaan met zijn plannen om de EU een nieuwe start te laten maken. "Het heeft geen zin om over verder uitstel te praten, zolang er geen echte politieke verandering is in het Verenigd Koninkrijk."

Meer te doen

Ook de voorzitter van de Europese Commissie Jean Claude Juncker mopperde na afloop dat er meer werk te doen was dan alleen maar praten over die brexit.

De Belgen hadden geen zin om de brexit uit te stellen tot eind mei, omdat er op 26 mei verschillende verkiezingen in het land zijn en premier Michel bang was dat de verkiezingen opeens over de brexit zouden gaan. En ook de Grieken, die rond die tijd verkiezingen hebben, wilden liever niet dat de brexit een thema in hun verkiezingen zou worden.

Na lang vergaderen tekende zich een voorzichtig compromis aan de tafel van de 27 leiders af. Om te beginnen is 12 april een belangrijke datum. Dat is het laatste moment voor het land om zich voor te bereiden op Europese verkiezingen van eind mei, waar ze eigenlijk niet aan mee willen doen.

'Kort uitstel'

Dus als het Lagerhuis op 12 april nog geen ja heeft gezegd tegen de deal met de EU, dan willen de Britten - zo redeneren de regeringsleiders - hoe dan ook uit de EU. Anders geformuleerd is 12 april de nieuwe brexit-datum.

Kort uitstel, noemt premier Rutte het. "Als het Britse parlement voor de deal stemt, dan krijgen de Britten vervolgens tot 22 mei om het te regelen", zo zei Rutte na afloop.

Hij is tevreden over de afspraken: "We hebben een ongeluk voorkomen." En hoewel de onzekerheid voor de Nederlandse bedrijven blijft, is de kans op een ordelijk vertrek van de Britten groter geworden. "En dat is in het belang van Nederland."

Vandaag vergaderen de Europese leiders over de relaties met China. In principe is dat het laatste overleg waarbij de Britse premier May als lid van de EU aanwezig is.

Ster advertentie
Ster advertentie