Binnenland
AVROTROS

15 miljard nodig voor veilig verkeer: 'Elke dode is onacceptabel'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 15 miljard nodig voor veilig verkeer: 'Elke dode is onacceptabel'

Elke verkeersdode is onacceptabel. Daarom wil Nederland het aantal verkeersslachtoffers terugbrengen tot nul in 2050. Elke verkeersdode is onacceptabel en daarom wil Nederland het aantal verkeersslachtoffers terugbrengen tot nul in 2050. Daar hangt wel een prijskaartje aan: een investering van 15 miljard euro.

Maar: doen we niets, dan is de prognose voor 2030 dat er tussen de 470 en 580 doden vallen in het verkeer, zegt Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV). Ook zullen er dan drie keer meer gewonden vallen dan nu: 30 duizend.

Gescheiden fietspaden

Peter van der Knaap, directeur van SWOV, vertelt in Radio EenVandaag wat er met de 15 miljard zou moeten gebeuren. "Je moet het geld met name investeren in verkeersinfrastructuur en handhaving. We weten bijvoorbeeld dat het veiliger is voor fietsers om op gescheiden paden te rijden. Toch kan je op ongeveer 40 procent van de wegen waar 50 kilometer per uur de limiet is, alleen op de rijbaan fietsen. Dat is een punt om te verbeteren."

Chris van Driel, vader van verkeersslachtoffer Jeffrey van Driel, ziet het regelmatig in zijn gemeente Geldermalsen misgaan, omdat er geen uniformiteit is in de verkeersregels. "Bij mijn woonhuis hebben we drie rotondes liggen, waarvan je bij één rotonde als fietser alleen maar rechtsaf mag, op de tweede rotonde mogen de fietsers zowel links als rechts en bij de derde rotonde mag dat dan weer niet. Gevolg daarvan is dat er regelmatig iemand op de rotonde ligt, omdat de fietser linksaf gaat en de automobilist hem dan net even mist."

Investeren in techniek

Naast goede regelgeving en duidelijkheid op de weg, wijst Peter van der Knaap op meer mogelijkheden. "Technologie in het voertuig kan ervoor zorgen dat je niet harder kán rijden. Als bijvoorbeeld de limiet 130 is en je dan ook echt niet harder kan dan 130, dat kan je regelen. Maar: het is nog belangrijker dat je dat in woonwijken doet."

Radio EenVandaag

Dit artikel is een bijdrage van Radio EenVandaag, elke werkdag tussen 14 en 16 uur op NPO Radio 1. Meer over de uitzending is te vinden op EenVandaag.nl, Facebook of op Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie