Wetenschap & Techniek
NOS

'David Attenborough heeft gelijk: de Hof van Eden bestaat niet meer'

foto: AFPfoto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'David Attenborough heeft gelijk: de Hof van Eden bestaat niet meer'

"De Hof van Eden bestaat niet meer." Met een stevige ernst sprak de Britse bioloog en televisiemaker David Attenborough de bezoekers van het World Economic Forum toe. De Nederlandse primatoloog Jan van Hooff onderstreept de woorden van zijn 'held' Attenborough. "De tijd dat we in evenwicht met de natuur leefden, is voorbij."

In zijn 92-jarige bestaan heeft Attenborough de aarde drastisch zien veranderen, vertelt hij in zijn speech. Hij durft het zelfs aan om te stellen dat de wereld momenteel een nieuwe periode van de aardgeschiedenis in gaat. Het holoceen is voorbij: we leven nu in het antropoceen, de tijd waarin de mens en haar invloed op de aarde centraal staat.

Bekijk hier de toespraak van Attenborough:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Van Hooff legt in het NOS-programma Met het Oog op Morgen uit hoe hij dit bedoelt. De moderne mens bestaat zo'n 200.000 jaar, waarin de invloed van de mens op de aarde miniem was. "Zo'n 6 à 8.000 jaar geleden ontstond landbouw en nam de bevolkingsdichtheid toe. Daarna gebeurde er eigenlijk lange tijd niet zoveel. Het Afrika van toen en tweehonderd jaar geleden was hetzelfde."

De Industriële Revolutie bracht daar verandering in. Een explosie, noemt Van Hooff het. "Klimaatsceptici zullen het ontkennen, maar wetenschappers weten dat de mens de oorzaak van de veranderende wereld is."

Afgebrand land

De bioloog en telg van de Burgers' Zoo-familie ziet het in een aantal opzichten terug. "We hebben het milieu veranderd en het tijdperk van grote zoogdieren die uitsterven is aangebroken. Koeien en schapen blijven leven, maar de laatste giraffen en olifanten overleven alleen in nationale parken waar ze niet uit kunnen."

"Neem de orang-oetans. Daar zijn er nog zo'n 50.000 van in de wereld. Ik kom uit Bilthoven, daar wonen alleen al 40.000 mensen", vergelijkt Van Hooff. "Dat zijn ook halve apen", voegt hij er grappend aan toe.

Hij vervolgt: "Ik kwam eind jaren 70 voor het eerst in Indonesië. Toen leefden daar de rode bosmens, neushoons, olifanten en tijgers in een groene jungle. Nu is Borneo afgebrand land en olieplantages."

Sprankeltje hoop

De woorden van Attenborough klinken onheilspellend, maar Van Hooff vindt er ook een sprankeltje hoop in terug. Zo zegt Attenborough ook dat de mens als enige organisme de verandering tegen kan gaan. "Maar met onze jaloezie, bezitsdrang en ijverzucht vinden mensen het moeilijk om het onder controle te krijgen", aldus Van Hooff.

"Ik zou graag over honderd of duizend jaar terugkomen op aarde om te kijken hoe het er dan aan toe is", besluit hij.

Ster advertentie
Ster advertentie