Binnenland
KRO-NCRV

Niet uit je woorden komen maar wél kunnen zingen

foto: Unsplashfoto: Unsplash
  1. Nieuwschevron right
  2. Niet uit je woorden komen maar wél kunnen zingen

Moeilijk uit je woorden komen en zoeken naar de juiste woorden. Het is dagelijkse kost voor afasiepatiënten. Maar eenmaal aan het zingen merk je niets van de taalstoornis. "Je raakt echt geëmotioneerd als je dat hoort", zegt hoogleraar neuropsychologie Erik Scherder in Spraakmakers.

Toen Maarten Hageraats (59) negen jaar geleden wakker werd kon hij zijn rechterarm en rechterbeen opeens niet meer bewegen. Een hersenattack. Sindsdien duurt het langer voordat hij antwoord geeft en gaat het gepaard met onderbrekingen. En niet iedereen heeft zoveel geduld, weet de afasiepatiënt inmiddels. "Het is heel frustrerend", zegt Hageraats.

"Ze luisteren niet meer of gaan praten met de persoon die het gesprek overneemt", zegt Tamara van Scheppingen (47). Ruim tien jaar geleden werd ook zij getroffen door een hersenbloeding.

Quote

Het heeft een enorme impact op je dagelijkse leven

Hoogleraar Erik Scherder

Afasie is een taalstoornis die wordt veroorzaakt door hersenletsel. Als mensen getroffen worden door een beroerte, raakt meestal de linkerhersenhelft beschadigd. Het is juist deze linkerhersenhelft waar bij veel mensen het talencentrum zich bevindt. "Het heeft een enorme impact op je dagelijkse leven", zegt hoogleraar Erik Scherder.

Ondanks dat hij vaak moet zoeken naar woorden, zingt Hageraats de sterren van de hemel. Hij treedt inmiddels zelfs op in Amsterdamse kroegen met zijn Nederlandstalige nummers. Maar eh, optreden in overvolle cafés terwijl praten soms zo moeizaam gaat?

Muzikaliteit

De linkerhersenhelft mag dan beschadigd zijn, dit geldt niet voor de rechterhersenhelft, legt Scherder uit. "Zingen gaat via de rechterhersenhelft. Helemaal gescheiden is het niet, maar de rechterhersenhelft speelt een grote rol bij muzikaliteit." Terwijl praten gepaard gaat met onderbrekingen komen de zinnen bij Hageraats er zingend vloeiend uit. "De rechterhersenhelft kan volop meedoen en als je daar een beroep doet, blijkt dat het zingen veel makkelijker gaat", zegt Scherder.

Toch staat Hagenaars niet zonder enige voorbereiding in de kroeg. "Oefenen, oefenen, oefenen en dan zingen."

Een zingende Maarten Hageraats

Een zingende Tamara van Scheppingen

Hoogleraar Erik Scherder en Jan Vayne staan 8 februari in Het Concertgebouw in Amsterdam voor het theatercollege 'Science meets music'. Aan het publiek legt Scherder uit wat voor effect muziek op de hersenen heeft. Op de avond treden vier koren met verschillende aandoeningen (oncologische patiënten en patiënten met Alzheimer, Parkinson en afasie) op.

Ster advertentie
Ster advertentie