Binnenland
NOS

Doden bij aanslag kerstmarkt Straatsburg, dader op de vlucht

foto: AFPfoto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. Doden bij aanslag kerstmarkt Straatsburg, dader op de vlucht

In en rond Straatsburg wordt met man en macht gezocht naar de dader van de aanslag van gisteravond. Minister Castaner van Binnenlandse Zaken zegt dat 350 agenten en leden van speciale eenheden jacht op hem maken. Daarbij worden ook helikopters ingezet.

Klopjacht op dader Straatsburg, man was bekend bij politie en justitie

De gezochte man opende rond 20.00 uur het vuur in de binnenstad van Straatsburg. Daar is nu een grote kerstmarkt. Drie mensen kwamen door de schoten om het leven. Er was even sprake van vier dodelijke slachtoffers, maar dat bleek niet te kloppen. Er zijn ook elf gewonden, van wie zes zwaargewonden.

De politie gaat uit van terrorisme, maar over het motief is nog niets bekend. Op een persconferentie zei Castaner dat de dader op de vlucht twee keer in een schotenwisseling met de politie is beland. Dat was voor 21.00 uur, dus relatief kort na de aanslag. Persbureau AFP meldt dat de man zelf ook gewond is geraakt.

De dader is een bekende van politie en justitie. Hij heeft zowel in Frankrijk als in Duitsland veroordelingen op zijn naam staan. Details over die zaken gaf de minister niet.

'Fiche S'

Eerder was al bekend geworden dat de man van de Franse autoriteiten het stempel 'Fiche S' had gekregen. Daarmee was hij aangemerkt als mogelijke bedreiging voor de staatsveiligheid. Personen met zo'n stempel worden extra goed in de gaten gehouden. Dat zijn er in heel Frankrijk meer dan 20 duizend.

Correspondent Bert van Slooten was vlak bij de kerstmarktaanslag

Franse media melden dat de man dinsdagochtend aangehouden had moeten worden, maar op dat moment niet thuis was. Ook zijn er berichten dat toen in zijn woning explosieven zijn gevonden. Die berichten zijn niet bevestigd.

Dreigingsniveau

Vanwege de aanslag is het dreigingsniveau in Frankrijk verhoogd naar het hoogste niveau. De komende tijd kunnen mensen extra controles verwachten aan de grenzen en bij evenementen, zoals kerstmarkten.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie