Binnenland
KRO-NCRV

Nederland verdeeld over vuurwerk. Zijn vrijwillige vuurwerkvrije zones de oplossing?

foto: Alexander Kagan on Unsplashfoto: Alexander Kagan on Unsplash
  1. Nieuwschevron right
  2. Nederland verdeeld over vuurwerk. Zijn vrijwillige vuurwerkvrije zones de oplossing?

Nederland is verdeeld als het gaat om het wel of niet verbieden van vuurwerk. De helft van Nederland geniet van het zelf afsteken van consumentenvuurwerk, terwijl de andere helft de klappers en pijlen het liefst van de straat ziet verdwijnen. Een landelijk vuurwerkverbod ziet minister Grapperhaus van Justitie niet zitten. Zijn vrijwillige vuurwerkvrije zones de oplossing?

Uit onderzoek van de Volkskrant blijkt dat zeker dertien gemeenten vrijwillig vuurwerkvrije zones wil creëren tijdens de jaarwisseling. Den Haag had vorig jaar al zulke zones. Pauline Krikke, burgemeester van Den Haag zegt in navolging van Hilversum dat bij het uitblijven van landelijk beleid het maar op deze manier moet.

'Niet de ideale oplossing'

Krikke geeft aan dat dit niet de ideale oplossing is om slachtoffers, overlast en schade te voorkomen, maar dat mensen prima in staat zijn gebleken om op (hyper)lokaal niveau afspraken te maken over vuurwerkgebruik. ''De essentie is dat buren zelf afspraken met elkaar maken en dat ze op een lijn zitten.'' Bij een test vorig jaar met drieëntwintig zones bleek het in één geval niet goed te zijn gegaan. "We hebben dit geval uitvoerig geëvalueerd en er bleek niet goed gecommuniceerd te zijn tussen de buren.''

Quote

De essentie is dat buren zelf op één lijn zitten

Burgemeester Den Haag

Leo Groeneveld van de belangenvereniging Pyrotechniek Nederland (de brancheorganisatie voor bedrijven die met vuurwerk werken) vindt de zones een goed idee. ''Als branche vinden wij dat er ook plekken moeten zijn waar je geen vuurwerk afsteekt. Daar kun je met je gezond verstand niet op tegen zijn.''

Wel denkt Groeneveld dat er niet voorbij moet worden gegaan aan de helft van Nederland die vuurwerk bij oudjaar vindt horen. In grote georganiseerde vuurwerkshows alleen ziet hij geen heil: ''Nederlanders vieren oud en nieuw thuis, in klein verband, met buren, familie of vrienden. Dat staat haaks op de grote voorgestelde (vuurwerk)evenementen in het centrum."

Bejaarden in opstand

Groeneveld denkt net als burgemeester Krikke dat het goed is dat de verantwoordelijkheid voor deze vrijwillige zones vanuit de bewoners zelf komt. ''Ik ken een situatie vorig jaar waarbij een burgemeester een bejaardencentrum vuurwerkvrij verklaarde. De bejaarden kwamen in opstand omdat ze altijd zo graag naar vuurwerk keken vanuit hun raam. Een burgemeester begrijpt niet altijd wat vuurwerk betekent voor mensen."

Ster advertentie
Ster advertentie