Binnenland
KRO-NCRV

Mediaforum over interview Anne Lok: ‘Ze is wel een tikkeltje labiel’

foto: YouTube/RTL Late Nightfoto: YouTube/RTL Late Night
  1. Nieuwschevron right
  2. Mediaforum over interview Anne Lok: ‘Ze is wel een tikkeltje labiel’

We hadden haar al in RTL Late Night en Privé gehoord, maar toch gaf Anne Lok dit weekend haar ‘eerste, enige en laatste interview’. De ex-minnares van Alexander Pechtold deed in De Stentor haar verhaal. ''Deze vrouw moet tegen zichzelf in bescherming worden genomen'', aldus Angela de Jong in het Mediaforum.

Zesde kind

In het interview met lokale krant De Stentor praat Anne Lok onder meer over haar breuk met Pechtold, zijn politieke plannen en hoe moeilijk het leven is als alleenstaande moeder van vijf kinderen. De zesde is op komst en is volgens Lok, net als haar tweeling, van de voormalig D66-voorman. ''Toen het eerste verhaal in Privé stond snapte ik dat RTL Late Night haar wilde hebben'', zegt Angela de Jong, tv-recensent van het AD.

Gluren bij de buren

''Maar toen ze daar zat zag ik wel dat ze een tikkeltje labiel is, om het even netjes te zeggen. De eerste drie alinea’s van het interview met De Stentor bevestigen dat. Deze vrouw moet tegen zichzelf in bescherming worden genomen. En als medium moet je ook jezelf in bescherming nemen, je moet oppassen met het podium dat je haar geeft.''

Telegraaf-hoofdredacteur Paul Jansen heeft er bewust voor gekozen geen uitgebreide verhalen over de kwestie te brengen in zijn krant. ''Het heeft een hoog ‘gluren bij de buren-gehalte''. Voor ons was de afweging ook best lastig hoor, ze geeft een inkijkje in de denkwereld van Pechtold: dat hij Den Haag zat was, toen al.” Toch besloot Jansen alleen te melden dat Lok stopte met haar werk als D66-raadslid in Meppel.

Smullen

Hoe kijkt Jansen eigenlijk naar de kwestie als oud-parlementair verslaggever? ''Op zich is het best een goed uitgangspunt dat politici recht hebben op ene privéleven, dat lijkt me gezond, maar waar houdt dat precies op?'' vraagt hij zich af. ''We smullen van de schandalen in Engeland en Amerika, maar hier zijn we allemaal wat bang. Pers en politiek zitten in Den Haag zó dicht op elkaar; als je iets opschrijft wat onwelgevallig is kost je dat gewoon heel veel, dat speelt mee.''

AD haalt interview offline

Saillant detail: het AD, onderdeel van dezelfde uitgeverij als De Stentor, plaatste het interview met Lok zondag ook online. Niet veel later was het verdwenen. ''Kijk, het AD deelt kopij met lokale kranten, waaronder De Stentor'', verklaart AD-recensent De Jong. De Stentor had dit interview aangekondigd en het AD was wel geïnteresseerd. Nadat het verhaal was toegezonden bleek het niet te voldoen aan de kwaliteitseisen. ''En dat snap ik. Er wordt geschreven dat Lok abortus zou hebben gepleegd. Nou, vráág haar het haar! Goed, de internetploeg van zaterdag was geïnstrueerd het niet op de site te zetten, de zondagploeg had dat niet gehoord.'' Weten we dat ook weer.

Ster advertentie
Ster advertentie