Binnenland
KRO-NCRV

'Rellen NAC en Willem II zijn kinderspel'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Rellen NAC en Willem II zijn kinderspel'

''In de jaren zeventig, tachtig en negentig was het voetbalgeweld veel erger.'' Dit zegt Friso Schotanus in Stand.nl. Hij schreef het boek Toen was geweld heel gewoon, waarin hij op zoek ging naar de roots van het hooliganism. ''In die tijd werden er spijkerbommen het publiek ingegooid. Iedere week waren er rellen, er werd gegooid met vishaken en vergiftigd vlees voor politiehonden.'' In dat licht bezien noemt Schotanus wat hij nu ziet 'kinderspel'.

NAC en Willem II

Dit weekend waren er rellen na de wedstrijd tussen NAC en Willem II. Tientallen supporters vielen de politie aan, burgemeester Depla van Breda is woedend en het land verontwaardigd. Nu hebben gemeente en politie binnen de voetbalwet alle middelen om dit geweld aan te pakken: stadionverboden, digitale meldplicht, celstraffen. Desondanks blijft het geweld bestaan. Is het de aard van het beestje, het karakter van het spel, de drang naar een uitlaatklep?

Quote

Het stadion mag best een uitlaatklep zijn, maar wel op een gezonde manier

Stadion als uitlaatklep

Schotanus: ''Het stadion mag best een uitlaatklep zijn, maar wel op een gezonde manier. Rivaliteit, spreekkoren, sfeer; het hoort er allemaal bij. Sinds eind jaren 90 zijn de stadions veiliger geworden, de politieaanpak is verbeterd. Stadions zijn veiliger dan ooit. In de jaren 70 en 80 zat de samenleving anders in elkaar. Er was weinig vertier voor jongeren die geen werk hadden. Het voetbalstadion was een plek waar je voor de kick heen kon gaan, waar je kon vechten. Als je een gewelddadig verzetje wilde, was dat de plek.''

Ook Paul Verspeek, voetbal- én rechtbankverslaggever bij RTV Rijnmond, vindt het tegenwoordig enorm meevallen. Hij is Feyenoordsupporter: "Ik weet nog dat ik als jongetje in de jaren 70 in vak S stond. Het is onvergelijkbaar met wat je nu ziet. Toen werden wekelijks treinstellen van de NS verbouwd. Dat komt nu niet meer voor. Het feit dat we het er nu over hebben, is omdat het bijna niet meer voor komt en dan schrikken we er ontzettend van."

Mensen zoals als jij en ik

Verspeek denkt dat voetbalgeweld altijd zal blijven. ''Het is groepsgedrag van jongeren tussen de 18 en 30 jaar. En het is een doorsnee van de Nederlandse samenleving.'' Verspeek ergert zich aan mensen die relschoppers sneue types noemen. Zoals Paul Depla gisteren zei in Pauw. ''Hij doet het voorkomen alsof dit een aparte categorie mensen is. Hooligans bestaan niet meer, die bestonden in de jaren 70, 80. Je hebt nu gelegenheidshooligans en dat kunnen jij en ik zijn.''

Verspeek heeft heel veel rechtszaken verslagen van Feyenoordsupporters die rellen hebben veroorzaakt. “Altijd blijken het weer jongens te zijn zonder voetbalverleden, zonder strafblad, zijn nooit met de politie in aanraking geweest. Het gedrag is sneu. De mensen zijn niet sneu, het zijn mensen zoals jij en ik.”

Ster advertentie
Ster advertentie