Binnenland

Podcast De Dag: hoe menselijk mag een rechter zijn?

foto: AFPfoto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. Podcast De Dag: hoe menselijk mag een rechter zijn?

Het was een verhoor vol emotie. Brett Kavanaugh, kandidaat-rechter voor het Amerikaanse Hooggerechtshof, verdedigde zich gisteren tegen vermeend seksueel wangedrag uit het verleden. Het toont volgens hoogleraar strafrecht en oud-rechter Theo de Roos aan hoe kwetsbaar rechters zijn. "Je kunt je moeilijk overtuigend verdedigen."

Dat zag hij ook terug in de zaak tegen de tabaksindustrie, waarbij de rechter zich terugtrok nadat de antirooklobby hem herinnerde aan uitspraken uit het verleden. Tijdens een dinertje zou hij zich "neerbuigend" hebben uitgelaten. In De Dag behandelen we daarom de vraag in hoeverre rechters een mening mogen hebben.

{podcast audio="60054" caption="De Dag #169: Hoe menselijk mag een mens zijn? | De toekomst is leuk, maar ook onheilspellend" }

Verder in De Dag

Werken wordt overbodig, autorijden verboden en wapens bepalen zelf wie ze doden. Nieuwsuur-journalist Jane van Laan onderzoekt hoe kunstmatige intelligentie onze toekomst gaat bepalen. Dat klinkt soms ietwat onheilspellend, maar volgens Van Laan biedt het ook veel kansen. "Veel banen zullen verdwijnen, maar dat is voor veel werk juist goed nieuws."

Hoe wat waar?

Elke werkdag staat er rond 12.00 uur een nieuwe podcast klaar op je favoriete podcastplatform, zoals iTunes, Stitcher, Soundcloud en nporadio1.nl/podcast. Vergeet je niet te abonneren! Dan ontvang je dagelijks een melding wanneer een nieuwe aflevering van De Dag verschijnt. De podcast is een gezamenlijke uitgave van NOS, KRO-NCRV, BNNVARA, AVROTROS, NTR, EO, VPRO, Omroep MAX en WNL op NPO Radio 1.

Ster advertentie
Ster advertentie