Binnenland
AVROTROS

Onze regering laat het breed hangen, te breed

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Onze regering laat het breed hangen, te breed

Hosanna! Het gaat fantastisch met de economie en iedereen gaat er in koopkracht op vooruit. Toch is er ook stevige kritiek op dat vlak: de overheid strooit met geld en dat is op de lange termijn niet houdbaar. Daarom in deze nieuwe Jortcast Professor Bas Jacobs, econoom aan de Erasmus School of Economics voert een goed gesprek over het houdbaarheidstekort, een woord dat Jacobs zelf heeft uitgevonden. Misschien niet het mooiste Nederlands, maar wel degelijk van belang als we niet willen dat Nederland straks platzak is.

Scroll naar het einde van het artikel voor de Jortcast

Wat wordt bedoeld met het houdbaarheidstekort?

Dit is een gemiddelde van alle begrotingstekorten. Dit tekort verslechtert flink volgens dr. Jacobs. "Wobke Hoekstra stond met zijn koffertje in de tweede kamer te zeggen dat het allemaal prudent was. Maar onderliggend zie je gewoon dat de overheidsfinanciën verslechteren". Volgens professor Bas Jacobs is dat een teken van een "verbleekt hervormingselan van de overheid".

Daar waar ze tijdens de crisis vooral de focus legden op het op orde brengen van het kasboekje, wordt er nu niet meer op die manier naar gekeken. Zonde vindt professor Jacobs.

Storm und drang

Professor Jacobs doelt hiermee op het gebrek van hervormingsdrang van de huidige regering ten opzichte van de regering van voorgaande jaren: "Je kan veel kritiek hebben op het bezuinigingsbeleid van de vorige overheden, maar ze hebben wel wat hervormd". Hij noemt hierbij als voorbeeld de pensioenen, de woningmarkt en de decentralisatie van de zorg. Maar bij de vorige regering zag hij veel 'Storm und drang' en dat is bij deze regering volgens hem echt weggevallen. De oorzaak van het oplopen van het 'houdbaarheidstekort' komt volgens professor Bas Jacobs echt door "Een gebrek aan hervormingselan".

{podcast audio="59678" caption="#58 Onze overheid laat het breed hangen, te breed " }
Ster advertentie
Ster advertentie