Binnenland
NOS

Surinaamse gezondheidszorg in zwaar weer, medici dreigen met acties

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Surinaamse gezondheidszorg in zwaar weer, medici dreigen met acties

Surinaamse medici en ziekenhuisdirecties luiden de noodklok over de kwaliteit van de medische zorg in het land. Ziekenhuizen kampen met tekorten aan medicijnen en medische producten door geldgebrek bij de overheid.

Vorige maand schreven de directies van de belangrijkste ziekenhuizen al aan de regering dat er sprake was van "onnodige complicaties bij patiënten" als gevolg van de tekorten. Ook schreven ze dat er "onherroepelijk doden zullen vallen" als er niets verandert.

In januari werd in een brief al gewaarschuwd dat "de zorg aan patiënten nauwelijks kan worden gegarandeerd". Medici, zorgverleners en apotheken spreken van een alarmerende situatie en dreigen intussen met acties.

Zelf betalen

Naast de tekorten in de ziekenhuizen worden er ook steeds minder medicijnen vergoed door het Staatsziekenfonds. "Een scan moet ik nu uit eigen zak betalen", zegt een bezoeker van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP). "Dat kost me een maandsalaris. Veel medicijnen zijn moeilijk te vinden. Als je ze uiteindelijk vindt in een particuliere apotheek, dan krijg je het niet meer vergoed."

Kinderarts Lissone van de AZP-kinderpoli kreeg vorige week zogenoemde saturatieprobes cadeau van leerlingen van een lagere school. Met die apparatuur kan het zuurstofgehalte in het bloed van de baby's en kinderen worden gemeten. "We zijn heel erg blij met het geschenk. Natuurlijk zouden we dit materiaal gewoon in ons eigen magazijn op voorraad moeten hebben, maar door de economische situatie in het land is het ook voor ons ziekenhuis moeilijk geworden om de eindjes aan elkaar te knopen", zegt Lissone. "We blijven binnen de medische veiligheidsmarges, maar het is tegenwoordig veel lastiger werken dan bijvoorbeeld een jaar geleden."

Plafond ingestort

Het personeel van het Oogcentrum van het AZP kan daarover meepraten. In juni kwam het plafond van de oogpolikliniek naar beneden door achterstallig onderhoud. Omdat het 's nachts gebeurde, vielen er geen slachtoffers.

Meer over dit onderwerp op nos.nl

Ster advertentie
Ster advertentie