Binnenland
NOS

De Stemming is er weer: 'Fractievoorzitters coalitie doen een Bolkensteintje'

foto: NOSfoto: NOS
  1. Nieuwschevron right
  2. De Stemming is er weer: 'Fractievoorzitters coalitie doen een Bolkensteintje'

Hoe zorg je ervoor dat je het kabinet steunt, maar tegelijkertijd niet je eigen kleur verliest? Het is een vraag waar de fractievoorzitters van de huidige coalitiepartijen mee worstelen. In een nieuwe editie van De Stemming van Vullings en Van Weezel worden de opvallendste ontwikkelingen van het afgelopen politieke jaar besproken.

Max van Weezel ziet een groot verschil met het vorige kabinet. "Er was toen een soort kalverliefde tussen toenmalig PvdA-leider Samsom en Mark Rutte." Aangezien de PvdA later werd afgestraft bij de verkiezingen proberen de fractievoorzitters van de partijen van kabinet Rutte III nu een andere aanpak: die van Frits Bolkestein. Hij leidde in de jaren 90 de VVD-fractie in de Tweede Kamer tijdens de twee Paarse kabinetten.

Ook komt in De Stemming een oude bekende voorbij: Halbe Zijlstra. Aan het begin van het parlementaire jaar door Vullings en Van Weezel nog geprezen als één van de talenten van kabinet Rutte III. In februari stapte hij op nadat bleek dat hij had gelogen over zijn aanwezigheid bij een bijeenkomst van de Russische president Poetin. Hoe zit het met de eventuele benoeming van Zijlstra bij de Wereldbank in Washington?

De Stemming van Vullings en Van Weezel is te luisteren via je favoriete podcastplatform. Vergeet je niet te abonneren!

Ster advertentie
Ster advertentie