Binnenland
AVROTROS

Is de gevaarlijke vrouw in opmars?

foto: CCfoto: CC
  1. Nieuwschevron right
  2. Is de gevaarlijke vrouw in opmars?

In de media duiken signalen op dat de gevaarlijke, criminele vrouw aan terrein wint. Als logisch gevolg van emancipatie. Volgens criminoloog dr. Anne-Marie Slotboom van de Vrije Universiteit is het een illusie.

{podcast audio="49155" caption="Jortcast #37 De opmars van de gevaarlijke vrouw" }

Onlangs verscheen er in Vrij Nederland een stuk van schrijfster en ervaringsdeskundige Justine le Clerq. Onder de titel Geen prooi meer maar jager: de opmars van de gevaarlijke vrouw betoogt zij dat er steeds meer gevaarlijke vrouwen komen. De reden: emancipatie. Vrouwen zijn opeens overal waar eerst alleen mannen waren. Enkele voorbeelden van Le Clerq zijn de top van het bedrijfsleven, in de functie van minister, als chauffeur, als nieuwslezer. Dus waarom zou de vrouw zich niet ook opeens in de onderwereld bevinden?

Aandeel vrouwen

Logische redenering, dr Kelder gaat op zoek naar de feiten. Bereikt de emancipatie inderdaad de misdaad en zien we steeds meer criminele vrouwen? Volgens criminoloog Anne-Marie Slotboom niet. "De gehele criminaliteit daalt, we zien een forse afname de afgelopen tien jaar, dat betekent dus ook dat onder vrouwen het aantal criminelen afneemt." Wel groeit het aandeel vrouwen onder alle gedetineerden volgens Slotboom. "Ten opzichte van de man wint de vrouw terrein."

Ze zijn er dus wel degelijk, in het Nederlandse criminele circuit. Slotboom schetst de criminele vrouw: "je ziet ze overal, in de georganiseerde misdaad, onder geweldsdelinquenten en zedendelinquenten. Ook zie je ze veel in de vermogens- en de drugscriminaliteit." Verder hebben ze vaker psychische problemen dan mannelijke gevangenen en psychiatrische hulp nodig, vertelt Slotboom.

Testosteron

Volgens de criminoloog is het kenmerkend dat je ernstig geweld bij vrouwen wel veel minder ziet dan bij mannen. Hoe dat komt is een interessante discussie, vindt Slotboom. "Mannen produceren meer testosteron en dat hormoon wordt vaak gezien als de oorzaak dat mannen gewelddadiger zijn dan vrouwen. Maar dat blijkt niet uit onderzoek, een wetenschappelijke verklaring ontbreekt." Volgens Slotboom wordt het eerder door opvoeding en omgeving veroorzaakt dan door biologische verschillen.

Een effect van emancipatie is wel dat mannen zich anders gaan gedragen in een maatschappij waar vrouwen een prominentere rol spelen. Het leidt tot minder criminaliteit onder mannen, weet Slotboom. “Mannen worden er beter, milder en minder crimineel van.”

Minder zware straf

Overigens worden criminele vrouwen die veroordeeld zijn veel minder door het systeem aangepakt als hun mannelijke evenknieën. "Vrouwen worden minder zwaar gestraft, deels omdat vrouwen thuis vaak de zorgtaken vervullen. Rechter en het OM weten dat door het weghalen van de vrouw een slechte situatie gecreëerd wordt voor haar kinderen." Volgens Slotboom zou dit net zo goed voor vaders moeten gelden.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Reageren?

Je kan reageren via de voicemail of via een (spraak)bericht op Whatsapp: 06-57504448. Daarnaast heeft dr Kelder een gratis Whatsapp-dienst: app JORT AAN naar het 06-nummer en dr Kelder houdt je op de hoogte van de laatste hypes en tegendraadse nieuwtjes. Volg dr Kelder ook op Twitter, Facebook, Instagram en YouTube!

De gevaarlijke vrouw

Ster advertentie
Ster advertentie