Binnenland
NOS

Deze Dag Toen: Checkpoint Charlie opgeheven

foto: NPO Radio 1foto: NPO Radio 1
  1. Nieuwschevron right
  2. Deze Dag Toen: Checkpoint Charlie opgeheven

'You are leaving the American sector'. Het bord met deze tekst en de bijbehorende grenspost stond tijdens de verdeling van Berlijn in een oostelijk en westelijk deel symbool voor de scheiding van de stad. Op deze dag in 1990 werd het zogeheten Checkpoint Charlie opgeheven.

Na de Tweede Wereldoorlog werd Duitsland in vier bezettingszones verdeeld: een Amerikaanse, Britse, Frans en Russische (Sovjet-Unie). Ook de hoofdstad Berlijn werd gevierendeeld. Door de oplopende spanningen in de Koude Oorlog tussen het westen en de Sovjets, werd de 'Duits-Duitse' grens steeds zwaarder beveiligd. Uiteindelijk omsloot de Berlijnse muur West-Berlijn van de rest van Oost-Duitsland, waarbinnen het zich bevond.

Er waren een paar verbindingswegen, vernoemd naar het NAVO-alfabet. Naast Checkpoint Alpha en Checkpoint Bravo was er het Checkpoint Charlie. Niet zomaar een grenspost, maar de enige plek waar niet-Duitsers Oost-Berlijn konden betreden.

Na het opheffen van de grenspost werd het bouwwerk grotendeels afgebroken, net als de muur. Wel werd een stenen silhouet in het asfalt geplaatst, waardoor het voor toeristen een must see is geworden.

Ster advertentie
Ster advertentie