Belangrijke plaspillen voor hartpatiënten zijn bijna niet meer te krijgen

foto: Pexelsfoto: Pexels
  1. Nieuwschevron right
  2. Belangrijke plaspillen voor hartpatiënten zijn bijna niet meer te krijgen

Bumetanide, een krachtig plastablet, is van levensbelang voor mensen met hartfalen. Maar apothekers en patiënten maken zich grote zorgen: het medicijn is bijna niet meer te verkrijgen in Nederland. Anke van den Bos is 54 jaar en lijdt aan hartfalen. Ze vertelt over het tekort aan haar medicijn in Radio EenVandaag.

Tot een paar jaar geleden leek er niets aan de hand met haar gezondheid. Toen kreeg ze last van extreme vermoeidheid. "Ik was constant doodop, kon steeds minder en had geen idee waar het aan lag." Het blijkt dat de pompkracht van Ankes linker hartkamer sterk verminderd is, tot nog maar 22 procent. Dat betekent hartfalen: een levensbedreigende conditie waarmee maar liefst 70.000 Nederlanders kampen.

"Het was enorm schrikken natuurlijk. Je weet niet wat je overkomt," vertelt Anke. "Maar na een aantal operaties en dankzij precies afgestelde medicatie ben ik gelukkig nog in leven. Ik kan nog veel dingen doen."

Gepuzzel met medicijnen

Het duurde bijna 1,5 jaar voordat alle pillen die Anke moet slikken goed op elkaar waren afgestemd. Een enorm gepuzzel, maar op dit moment gaat het goed.

Toch hangt er een donkere wolk aan de horizon. Anke weet niet hoe lang ze de cruciale plastabletten die ze gebruikt nog kan krijgen bij haar apotheek. Het gaat om het medicijn bumetanide. De krachtige plaspil voert overtollig vocht snel af uit het lichaam en verbetert de pompkracht van het hart.

'Patiënten kunnen in het ziekenhuis belanden'

Apotheker Evelyn Schuil-Vlassak vertelt dat haar voorraad aan bumetanide zo goed als op is. "Ik moet nu al nee verkopen. En zo is het bij veel van mijn collega's ook. De grootleverancier zegt niets meer te hebben."

Een ander plastablet kan je niet zomaar aan mensen met hartfalen meegeven, vertelt ze. "Ze moeten dan eerst weer naar de huisarts of cardioloog. Met behulp van bloedtests moet worden gekeken of het nieuwe medicijn doet wat het moet doen. Het gaat hier om een hele kwetsbare groep patiënten. Als zij niet goed zijn ingesteld met deze medicatie kunnen ze worden opgenomen in het ziekenhuis."

Naar hoogste bieder, en dat is Nederland niet

Een tekort aan geneesmiddelen kan om verschillende redenen ontstaan. In het geval van bumetanide lijkt het erop dat Nederland achteraan moet sluiten in de rij van klanten.

"Er is door Nederland eigenlijk te goed onderhandeld", legt Schuil-Vlassak uit. "De prijs voor bumetanide is daardoor zo laag dat de fabrikant eerst aan de hoogste bieder verkoopt. Dat zijn de landen die er wél meer voor betalen. Ik denk dat wij in Nederland soms te ver doorschieten wat onderhandelingen over geneesmiddelen betreft. En dan vissen we helaas achter het net."

'Nu kost het nog veel meer'

Anke ziet het met lede ogen aan. "Ik ben er wel bang voor wat er gebeurt als ik het medicijn niet meer krijg. Blijft het dan wel goed gaan met mijn hart? Ik begrijp ook niet waarom het in een welvarend land als Nederland niet mogelijk is om zo'n relatief goedkoop medicijn gewoon in de apotheek op voorraad te hebben."

Het lijkt haar op deze manier ook geen voordelige situatie. "Het is toch veel duurder als ik weer naar de huisarts en cardioloog moet om opnieuw ingesteld te worden. Om maar niet te spreken van de onzekerheid waar ik en andere hartpatiënten nu mee te maken hebben."

Radio EenVandaag

Dit artikel is een bijdrage van Radio EenVandaag, elke werkdag tussen 14 en 16 uur op NPO Radio 1. Meer over de uitzending is te vinden op EenVandaag.nl, Facebook of op Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie