Verzekeraars rekenen ziekenhuizen niet af op prestaties

foto: Gang in ziekenhuisfoto: Gang in ziekenhuis
  1. Nieuwschevron right
  2. Verzekeraars rekenen ziekenhuizen niet af op prestaties

Groei van goede ziekenhuizen en minder klandizie voor instellingen die slecht presteren. Dat is één van de gedroomde uitkomsten van marktwerking in de zorg. Maar in zijn proefschrift toont jonge doctor Niek Stadhouders aan dat het vooralsnog bij dromen is gebleven. In de praktijk rekenen zorgverzekeraars ziekenhuizen namelijk zelden af op hun prestaties.

"Door middel van inkoop proberen zorgverzekeraars de kwaliteit te verhogen. Dus door onze premiegelden naar de meest doelmatige ziekenhuizen te sturen." Stadhouders vond echter dat er tussen ziekenhuizen maar weinig verschuivingen van budgetten plaatsvinden.

Reageerbuisbevruchting

Nu is het ook erg lastig om kwaliteit goed en objectief te beoordelen, weet Stadhouders. Het is moeilijk te meten, maar er zijn uitzonderingen waarbij de kwaliteit wel goed kan worden ingeschat. "Reageerbuisbevruchting is een leuke casus. Hoe minder pogingen je nodig hebt bij een patiënt, hoe minder kosten worden gemaakt." Hoge kwaliteit gaat dus gepaard met lage zorguitgaven.

"Maar het effect is ook dat klinieken minder kunnen declareren en omzet verliezen. Om dat te compenseren moeten ze ook meer nieuwe patiënten aantrekken." Stadhouders wijst op een recent voorbeeld in Amsterdam. Twee vruchtbaarheidsklinieken, één in het VU Medisch Centrum (VUMC) en één in het Amsterdam Medisch Centrum (AMC). Terwijl het VUMC significant hoger scoorde dan het AMC, kon er voor de eerste geen groei in marktaandeel vastgesteld worden.

Zorgverzekeraars, die de ziekenhuizen contracteren, rekenen blijkens het voorbeeld niet altijd af op de geleverde prestaties. Dus de marktdynamiek levert niet op wat we zouden willen: goede ziekenhuizen die groeien, slechte die achterblijven.

Gezond levensjaar

Dr. Stadhouders heeft daarnaast berekend wat een gezond levensjaar kost. De kosten: 73.600 euro. worden Wat betekent dat? "Stel, er komen nieuwe dure geneesmiddelen op de markt. Als die vergoed gaan worden, ten koste van wat gaat dat dan?"

"Voor veel nieuwe, dure geneesmiddelen wordt ook berekend wat het oplevert per levensjaar. Bijvoorbeeld, een duur geneesmiddel voor taaislijmziekte, dat 400.000 euro kost per gezond levensjaar." Je kan geld maar een keer uitgeven: als je 't één vergoed, laat je het andere lopen. Het is controversieel, maar wel relevant om dus de kosten voor een gezond levensjaar te berekenen. Zeker met steeds duurder wordende.In dr Kelder en Co licht

Ster advertentie
Ster advertentie