Geschiedenis
VPRO

China zet correspondenten het land uit. Gaan we terug naar de Koude Oorlog?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. China zet correspondenten het land uit. Gaan we terug naar de Koude Oorlog?

Onder normale omstandigheden zou het wereldnieuws zijn geweest: China besloot deze week om een groot aantal Amerikaanse correspondenten het land uit te zetten. Onder andere de Chinacorrespondenten van de New York Times, de Washington Post en de Wall Street Journal moeten hun perskaarten inleveren.

Chinacorrespondent Garrie van Pinxteren van NRC vertelt vanuit Beijing wat deze actie van China te betekenen heeft in OVT.

Meltdown relatie China-VS

Belang correspondenten in tijden van pandemie

Garrie van Pinxteren: "We zaten met wat journalisten bij elkaar, we konden weer met elkaar wat gaan drinken, en toen hoorde we het nieuws: dat de journalisten binnen 10 dagen hun perskaarten moeten inleveren het land uit moeten. Het heeft effect op zeker 13 journalisten die nu weg moeten."

Het is voor buitenlandse correspondenten nooit echt makkelijk geweest om aan visa te komen, of om die te verlengen. Maar het is erg belangrijk geweest dat ze er waren. Als deze journalisten er niet waren geweest, dan hadden we de omvang van de coronapandemie pas veel later doorgehad. Bovendien had China dan misschien ook langer mooi weer kunnen spelen.

"Dat ze worden uitgezet is heel ernstig", aldus Van Pinxteren. "De drie kranten zijn heel belangrijk in de onderzoeksjournalistiek. De Chinese assistenten van die bladen moeten ook hun perskaart inleveren. De drie nieuwsorganisaties zijn uitgekleed en wij krijgen zo steeds minder inzicht in wat er in China gebeurt. Het wordt een grotere journalistieke duisternis wat betreft China."

China versus Amerika

"Ik denk dat China niet alle journalisten het land uit wil hebben, dit is duidelijk een reactie op Amerika in een politiek Chinees-Amerikaans probleem. Het past in het idee 'Amerika is tegen ons', door het coronavirus wordt dit negatieve beeld uitvergroot. En dat terwijl China juist wilt dat er positieve en goede kanten van het land worden belicht in de media. Dat er wordt bericht dat China dingen goed aanpakt met het coronavirus.

Een vervolg van de Koude Oorlog?

De redactieraad van The New York Times zei in een redactioneel commentaar dat het harde optreden van China 'een ongelukkige echo van de Koude Oorlog' was. Garrie van Pinxteren herkent dit, het is immers niet de eerste keer dat China dit doet: na 1949 werden de buitenlandse journalisten het land uitgezet. En in 2000, toen China bij de WTO wilde, was er ook een mediaoffensief.

Maar dat dit nu gebeurt is erg slecht voor de journalistiek, het had niet op een slechter moment komen dan dit. De wereldwijde verspreiding van het coronavirus vereist onafhankelijke en vertrouwde informatie.

Reactie vanuit The New York Times

Dit schreven de correspondenten over hun uitzetting op twitter:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

https://twitter.com/amyyqin/status/1240009075913396224?s=20

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.


De reactie van Trump? Die is nauwelijks steunend naar de journalisten toe: Hij is er niet blij mee, maar voegt ook toe: 'u weet goed dat ik mijn eigen onenigheden heb met alle drie deze media.'

Niets missen van OVT?

Hou dan de website van OVT in de gaten, of volg het programma via Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie