Onderzoek
AVROTROS

Feit of Fictie: 'Ratten kunnen vijfduizend nakomelingen per jaar krijgen'

foto: AFPfoto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. Feit of Fictie: 'Ratten kunnen vijfduizend nakomelingen per jaar krijgen'

Parijs kampt met een rattenplaag. Naar schatting leven er 3,7 miljoen ratten in de Franse hoofdstad. Ratten zijn de koning van de voortplanting. Binnen korte tijd kunnen ze zichzelf ruimschoots vermenigvuldigen. Volgens een medewerker van een Parijse ongediertebestrijdingswinkel zorgt een rat jaarlijks voor vijfduizend nakomelingen. Dat zegt hij in het NOS Journaal. Maar krijgen ratten echt zoveel baby's?

'De wereld is niet overspoeld met ratten'

"Het is een rekensom die ik nog nooit heb gemaakt. Maar laten we tweeduizend ratten per jaar als gemiddelde nemen. De draagtijd van een rat is 3 weken. Wanneer zo'n klein ratje geboren wordt dan is hij met 3 maanden geslachtsrijp. Dat gaat enorm snel", vertelt Albert Weijman. Hij is bioloog bij het Kennis- en Adviescentrum Knaagdieren in Wageningen.

Boswachter Arjan Postma denkt dat vijfduizend rattenbaby's een beetje overdreven is. "Als je tien ratten in je achtertuin hebt dan zou je er na een jaar vijftigduizend moeten hebben. Dan zou de hele wereld overspoeld moeten zijn met ratten. Dat is niet zo."

'Voedsel voor een rat is ons afval'

De mens creëert de ideale omstandigheden voor ratten om voort te planten. De dieren profiteren van een stad. "Het is niet zo dat die ratten vanzelf die aantallen halen. Die moeten daartoe in staat worden gesteld. Ze moeten voldoende voedsel en schuilgelegenheid ter beschikking hebben", zegt Weijman.

"Voedsel voor een rat is ons afval. In het geval van Parijs, maar dat geldt ook voor Nederlandse situatie, is de hygiëne op straat van groot belang. Als dat niet in orde is dan is de rat in staat zich snel te vermenigvuldigen", legt Weijman uit.

'Als je ratten wilt bestrijden, zul je je eigen rotzooi moeten opruimen'

In Parijs worden inwoners opgeroepen actief mee te helpen in de bestrijding van de rattenplaag. Ze zijn verplicht rattengif te strooien en vallen te plaatsen. Als ze dat niet doen riskeren ze een boete van 450 euro. Een opvallende maatregel.

Boswachter Postma zou zich liever richten tot de Parijzenaars om de ratten te bestrijden. "De enige plek waar je veel ratten ziet, zijn de plekken waar wij veel rotzooi achterlaten. Dan is er eten en dan krijg je veel ratten. Dus als je ratten wil bestrijden zul je je eigen rommel moeten opruimen."

Radio EenVandaag

Dit artikel is een bijdrage van Radio EenVandaag, elke werkdag tussen 14 en 16 uur op NPO Radio 1. Meer over de uitzending is te vinden op EenVandaag.nl, Facebook of op Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie