Economie
NOS

PostNL en Sandd mogen niet fuseren van toezichthouder

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. PostNL en Sandd mogen niet fuseren van toezichthouder

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) geeft geen toestemming voor de overname van Sandd door PostNL. De mededingingsautoriteit zegt dat er door de fusie praktisch een monopolie zou ontstaan. Economieredacteur Nik Wouters vertelde in het NOS Radio 1 Journaal over waarom de ACM niet wil dat de bedrijven samengaan.

De ACM stelt dat de enige landelijke concurrentiedruk op PostNL de laatste jaren afkomstig was van Sandd en dat die concurrentie invloed heeft gehad op de posttarieven.

Als dat wegvalt zal dat leiden tot forse prijsstijgingen, is de verwachting. Voor zakelijke post stijgen de tarieven dan met 30 tot 40 procent, heeft de ACM berekend.

Staatssecretaris Keijzer van Economische Zaken staat positief tegenover de fusie. Het kabinet kan dit besluit van de ACM naast zich neerleggen als er sprake is van "gewichtige redenen van algemeen belang".

Minder post in omloop

Het gaat al jaren slecht met de postmarkt. In tegenstelling tot de bezorging van pakketjes, krimpt het volume van post dat wordt verstuurd jaarlijks met 10 procent. Toch is PostNL verplicht om vijf dagen in de week post te bezorgen en brievenbussen te legen.

Bij de aankondiging van de fusie zei PostNL-voorzitter Verhagen dat ze verwacht een voordeel te halen van 50 tot 60 miljoen euro. De ACM erkent dat er door de overname efficiënter gewerkt kan worden, maar de conclusie is dat de voordelen niet opwegen tegen het wegvallen van de concurrentie.

Ook concludeert de Autoriteit Consument & Markt dat de fusie niet noodzakelijk is om de postdienst in stand te houden. PostNL kan deze taak de komende jaren onder economisch aanvaardbare omstandigheden blijven uitvoeren, meldt de mededingingsautoriteit.

Economieredacteur Nik Wouters over het voorlopig niet doorgaan van de fusie

Ster advertentie
Ster advertentie