Cultuur & Media
EONOS

Een film over homo's... so what?

foto: Trailer Gewoon Vriendenfoto: Trailer Gewoon Vrienden
  1. Nieuwschevron right
  2. Een film over homo's... so what?

Hollywood lijkt langzaam te leren hoe ze met hun voorbeeldfunctie moeten omgaan. Het heeft misschien jaren geduurd voordat er een zwarte superheld zijn eigen film kreeg, maar als het gaat om accepteren van de LHBT-gemeenschap lijkt de filmwereld erg voor te lopen. Filmkenner Robbert Blokland praat in Langs de Lijn en Omstreken over deze positieve ontwikkeling.

"Voorheen was het heel bijzonder als er een homo in een film te zien was", vertelt Blokland. "De film focuste zich dan vaak op de zware perioden in het leven van een homoseksueel iemand, maar tegenwoordig wordt het homo-zijn gewoon als normaal gezien."

Homoseksueel... so what?

Films met iemand van de LHBT-gemeenschap in de hoofdrol lijken steeds vaker voor te komen. Films als Moonlight en Call Me By Your Name worden goed ontvangen door zowel het publiek als filmcritici. "Mensen staan niet meer gek te kijken als er een homo de hoofdrol in de film speelt. Het gaat zelfs zover dat de focus van de film niet meer op de geaardheid van de persoon ligt. Ja, de hoofdpersoon is homoseksueel... so what?"

Volgens Blokland is het opvallend dat Hollywood dit tegenwoordig als de nieuwe maatstaaf beschouwt. "Meestal is Hollywood niet zo snel met dit soort dingen, maar ze lijken de LHBT-gemeenschap nu echt geaccepteerd te hebben. Helaas is dit in het dagelijks leven nog niet altijd het geval."

De filmkenner refereert hiermee naar de homohaat die nog regelmatig voorkomt in ons land. "Kijk hoe er gereageerd wordt op de postercampagne van Suitsupply. Als je dat ziet zou je niet zeggen dat het publiek net zo openminded is als Hollywood zich nu voordoet. Maar we zijn op de goede weg."

Gewoon Vrienden

Ook de Nederlandse filmwereld lijkt het steeds normaler te vinden om iemand van de LHBT-gemeenschap in hun film te vertegenwoordigen. Een goed voorbeeld hiervan is de nieuwe film Gewoon Vrienden. 'In die film zien we hoe twee jongens verliefd op elkaar worden, maar daar gaat de film niet over. Natuurlijk is hun liefde een centraal onderdeel van de film, maar er wordt niet zo de nadruk op gelegd. Deze jongens zijn homo, maar ze leiden verder gewoon een normaal leven."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Volgens Blokland is dit een zeer goede ontwikkeling van de filmwereld. "Hollywood laat hiermee zien dat mensen van de LHBT-gemeenschap geaccepteerd worden. Natuurlijk bereiken films vooral de elite van de samenleving, maar dat ze zijn hiermee zeker op de goede weg."

Filmrubriek: Robbert Blokland

Ster advertentie
Ster advertentie