Cultuur & Media
NTR

Het laatste seizoen van Koken met Van Boven

foto: VPROfoto: VPRO
  1. Nieuwschevron right
  2. Het laatste seizoen van Koken met Van Boven

Chef-kok en kookboekenschrijfster Yvette van Boven is bezig met de laatste reeks van haar populaire televisieprogramma Koken met Van Boven. Sinds 2015 zijn er bijna zestig afleveringen van het programma gemaakt. Onlangs was ze te gast in kook- en eetprogramma Mangiare!, waar ze – even enthousiast als altijd – vertelde waarom het tijd was om de receptuur van haar programma aan te passen.

Een theedoek met een gat

Van Boven maakt het programma vanaf het begin in de keuken van haar eigen huis, waar ze ook een moestuin heeft. Moeite met glurende kijkers heeft ze niet. "Ik nodig jullie zelf uit, dus dat is ook een beetje mijn eigen schuld. Ik hou het ook wel bij de tuin en de keuken."

Dat zij in haar eigen keuken kookt is natuurlijk ook precies waarom het programma zo mateloos populair is. "Het is zoals ik ben. Ik voel me er thuis. Het is praktisch, want ik weet waar alles ligt." Dat hoeven ze niet van tevoren te produceren en juist daardoor ziet het programma er 'heel echt' uit. "Dat vind ik zelf heel belangrijk. Ik vind het toch echt wel heel leuk dat je bij mensen thuis bent, dat het er gewoon normaal uitziet. Dat de pan een butsje heeft of de theedoek een gat. Gewoon zoals het echt is."

Eten bij routiers

In het nieuwe seizoen van Koken met Van Boven gaat Yvette naar Frankrijk. Ze bezoekt 'routiers', wegrestaurants van de oude stempel, waar van oudsher vrachtwagenchauffeurs komen voor de huiselijke sfeer en een echte routier-maaltijd als stoofvlees met friet. Misschien geen hoog culinair niveau, maar wel nog geserveerd door een kastelein op echt servies.

Ook gaat ze in dit laatste seizoen met chef-kok Stéphane Reynaud aan de slag met restvlees (voor de frikandel) en het maakt ze een captain’s dinner, een soort Hollandse rijsttafel met kapucijners als basis.

'Ik kan niks anders'

Van Boven werkt aan een nieuwe programma. Of dat ook over koken gaat? "Tuurlijk, want ik kan niks anders!" Meer wil ze er nog niet over kwijt: "Wij zijn nog opnemende".

Terugluisteren

Luister Mangiare! met Yvette van Boven terug of abonneer je op de podcast van Mangiare!.

Meer over Koken met Van Boven en Mangiare!

Alle uitzendingen van Koken met Van Boven kun je terugkijken via NPO Start. Het programma heeft een eigen website en een YouTube-kanaal met kookvideo's.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Mangiare! wordt iedere vrijdag uitgezonden tussen 19.30 en 20.30 uur (behalve bij sportevenementen). Het programma heeft een eigen website waarop je alle recepten vindt. Twitteren tijdens de uitzending kan met #radiomangiare.

Over Yvette van Boven

Yvette van Boven kwam op haar tiende met haar ouders vanuit Ierland naar Nederland. Na haar studie interieurarchitectuur begon ze met haar zus Sophie een ontwerpbureau. In 2006 startte ze met haar neef Joris in Amsterdam het restaurant Aan de Amstel.
Toen ze thuis zat vanwege een operatie schreef ze haar eerste kookboek: Home Made (2010). De foto's werden gemaakt door haar man Oof Verschuren. Het kookboek was een bestseller en werd uitgeroepen tot Kookboek van het Jaar.
Sinds 2015 heeft ze bij de VPRO haar eigen programma, Koken met Van Boven.

Ster advertentie
Ster advertentie