Cultuur & Media
KRO-NCRV

De Luizenmoeder breekt terugkijk-records

foto: AVROTROSfoto: AVROTROS
  1. Nieuwschevron right
  2. De Luizenmoeder breekt terugkijk-records

De NPO3-serie De Luizenmoeder heeft een nieuw kijkrecord opgeleverd: voor het eerst was het aantal mensen dat uitgesteld keek groter dan het aantal televisiekijkers. WNL-presentator Rick Nieman en hoofdredacteur Ronald Ockhuysen van Het Parool gaan in Spraakmakers in op het succes van de serie.

De eerste aflevering van De Luizenmoeder trok op televisie 750.000 kijkers en daarna nog eens 844.000 ‘terugkijkers’. Hoewel Nieman de nodige kanttekeningen plaatst bij de claim van AVROTROS dat er een record is verbroken, geeft deze ontwikkeling volgens hem wel aan dat mensen nu echt kijken wanneer het hún uitkomt: "Een aantal jaar geleden werd al gezegd: 'Dat zit eraan te komen, mensen gaan kijken wanneer ze willen.' En dat deden ze alsmaar niet. Ze bleven netjes lineair kijken op het moment dat het ons aan werd geboden."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Fnuikend voor het businessmodel van de omroepen

Uitgesteld kijken is op termijn fnuikend voor het businessmodel van de commerciële omroepen en de NPO: "Want als je geen reclame meer hoeft te kijken, je kan kijken wanneer je wil en je kan reclames doorspoelen, wie gaat dat dan nog allemaal betalen straks?"

Alle media-aandacht voor de eerste uitzending heeft er wel voor gezorgd dat de tweede aflevering van De Luizenmoeder op televisie door anderhalf miljoen mensen is bekeken.

'Beetje lachen om onszelf'

Hoofdredacteur Ronald Ockhuysen van Het Parool heeft best wel genoten van De Luizenmoeder: "Het is natuurlijk heel leuk, zo’n serie die de thema’s van nu, alle moeilijke onderwerpen, met humor aanpakt. Hebben we een beetje behoefte aan, beetje lachen om onszelf. Dus ik vind dat heel goed gedaan."

In De Luizenmoeder is Hannah nieuw op basisschool De Klimop, en dochter Floor natuurlijk ook. Ze maakt kennis met de moeder-maffia op het schoolplein, met voorzitster Nancy van de ouderraad, directeur Anton en juf Ank. Op de programmapagina van De Luizenmoeder op NPO3.nl vind je behalve alle afleveringen ook veel extra materiaal.

Luister het hele gesprek van Ghislaine Plag met Rick Nieman, Rutger Bregman en Ronald Ockhuysen uit Spraakmakers terug:

Rick Nieman over het succes van De Luizenmoeder

Ster advertentie
Ster advertentie