Cultuur & Media

Nederlands succes op IDFA 2017

foto: IDFA 2017foto: IDFA 2017
  1. Nieuwschevron right
  2. Nederlands succes op IDFA 2017

Met zoveel indrukwekkende documentaires op IDFA 2017, moet het voor de jury's een moeilijke opgave zijn geweest om de winnaars te bepalen. Maar ze kwamen eruit en maakten gisteravond bekend welke docu's in de prijzen zijn gevallen. Het zijn er zestien om precies te zijn, waaronder vier Nederlandse producties. Een overzicht van de winnende documentaires van eigen bodem:

1. Leonard Retel Helmrich met The Long Season

Retel Helmrich heeft de Beeld en Geluid IDFA Award for Dutch Documentary (€ 7.500) in ontvangst mogen nemen. De documentaire waarmee hij de prijs won heet The Long Season en vertelt over het keiharde kampleven van Syrische vluchtingen.

"Van de negen miljoen gevluchte Syriërs zijn de meesten in kampen beland als Madjal Anjar in de Bekavallei, net over de grens met Libanon. Het is een omgeving waarin frustratie snel omslaat in ruzie, getraumatiseerde kinderen zich agressief gedragen en vrouwen zeer beperkte bewegingsvrijheid hebben. Veelbekroond documentairemaker Leonard Retel Helmrich weet met zijn single shot cinema verité-stijl diep in het kampleven door te dringen, en maakt het menselijk drama inzichtelijk dat schuilgaat achter een abstract cijfer als negen miljoen."

Wat deze documentaire nog indrukwekkender maakt, is de manier waarop die tot stand is gekomen. Retel Helmrich was bezig met de montage van zijn film 'The Long Season' toen hij plotseling werd getroffen door een hartaanval en in een coma raakte. In nauw overleg met de familie besloot producent Pieter van Huystee de film af te maken, samen met cameravrouw Ramia Suleiman. Terwijl Helmrich langzaam maar zeker herstelt, is zijn film nu te zien tijdens IDFA. Floortje Smit sprak hierover in Nooit Meer Slapen met Pieter van Huystee:

2. Maasja Ooms met Alicia

Maasja Ooms maakte een zeer indrukwekkende documentaire over Alicia en won hiervoor de IDFA Special Jury Award for Dutch Documentary. Ze laat het schrijnende verhaal zien van een meisje dat in een kindertehuis zit, en voor wie het maar niet lukt om een pleeggezin te vinden.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

"Het is, niet zo makkelijk om een nieuw pleeggezin voor de negenjarige Alicia te vinden. "Je bent ook een heel speciaal meisje," zegt de begeleider in het kindertehuis tegen haar. Alicia, huilend: "Nee, ik ben gewoon een meisje." Deze schrijnende scène zet de toon voor deze film over Alicia, die door Bureau Jeugdzorg op eenjarige leeftijd bij haar achttienjarige moeder werd weggehaald en sinds haar vijfde in het tehuis zit. In de jaren die volgden, lukte het niet om een pleeggezin voor haar te vinden. In Alicia zien we hoe dit meisje opgroeit van kind tot tiener en hunkert naar een veilig thuis en naar liefde. Drie jaar lang volgt filmmaker Maasja Ooms haar in haar dagelijks leven."

De documentaire is nu te zien op NPO Start.

De jury van de IDFA Competition for Dutch Documentary bestond uit Khalil Benkirane (Qatar), Nicoline van Harskamp (Nederland) en Young-woo Kim (Zuid-Korea).

3. Shamira Raphaëla met Lenno & the Angelfish

Shamira Raphaëla mocht voor Lenno & the Angelfish de IDFA Award for Best Children’s Documentary (€ 5.000) in ontvangst nemen. Bekijk hieronder de trailer:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

'"Lenno! Lenno!" Hoe vaak hoort de tienjarige Lenno dit niet. Dan is hij volgens zijn vader weer superirritant. Terwijl Lenno zelf anderen juist irritant vindt. Hij is een drukke jongen met gedragsproblemen en een levendige fantasie. Hij bokst met zijn broertje, huilt als hij zich pijn doet, loopt weg als hij kritiek krijgt, is blij met de geweldige kleurplaten van zijn moeder en mag bij zijn vader een tattoo zetten. Hij probeert te vertellen wat er in zijn hoofd omgaat. "Mensen denken dat ik een probleem heb, omdat ik vaak boos ben. Ik vind het stom dat ze dat zeggen."'

4. Astrid Bussink met L I S T E N

Met haar docu L I S T E N won Astrid Bussink de IDFA Special Jury Award for Children’s Documentary (€ 2.500). Een indringende documentaire over de vaak schrijnende verhalen die kinderen aan de Kindertelefoon vertellen:

"Het leven kan soms overweldigend zijn, vooral als je opgroeit. En aan je ouders en vrienden kun of wil je niet altijd je verhaal kwijt. Gelukkig biedt de Kindertelefoon uitkomst. In L I S T E N komt een dwarsdoorsnede voorbij van de gesprekken die kinderen voeren met de Kindertelefoon. Een meisje dat bijna de hele schoolweek alleen thuis is en een ander van wie de ouders gaan scheiden, luchten hun hart; een jongen in een AZC is bang voor de toekomst; een andere jongen wil geen homo zijn en hoopt dat het vanzelf overgaat. Dagelijks krijgt de Kindertelefoon dit soort telefoontjes van kinderen op zoek naar een luisterend oor. Soms hilarisch of ondeugend, maar vaker nog verdrietig of schrijnend."

De jury van de IDFA Competition for Kids & Docs bestond uit Daan Bol (Nederland), Rokhsareh Ghaem Maghami (Iran) en Christian Popp (Frankrijk).

Het volledige overzicht van winnaars vind je op de website van IDFA.
Wil je zelf ook nog een kijkje nemen op het filmfestival? IDFA 2017 loopt nog tot en met komende zondag.
Geen zin om de deur uit te gaan? NPO Start zendt ook enkele IDFA documentaires uit.

Ster advertentie
Ster advertentie