Cultuur & Media

Vanavond in RadioDoc: het werk en de wanhoop van Hannah van Binsbergen

foto: VPROfoto: VPRO
  1. Nieuwschevron right
  2. Vanavond in RadioDoc: het werk en de wanhoop van Hannah van Binsbergen

Vanavond in RadioDoc een portret van de jongste winnares ooit van de VSB Poëzieprijs: Hannah van Binsbergen. De 24-jarige dichteres won de prijs voor haar debuutbundel Kwaad gesternte. In RadioDoc praat Tom Rooduijn met Van Binsbergen over haar leven en haar werk. Ook doen ze samen een bundel gedichten verschijnen van de Russische dichteres Nika Turbina (1974 - 2002), voor wie Van Binsbergen grote bewondering heeft.

Op je 24ste dé prijs voor de Nederlandse poëziebundel winnen; je moet het maar kunnen. Ze is niet alleen veruit de jongste winnares in het 22-jarige bestaan van de poëzieprijs, maar tevens is de eerste debutant en pas de vijfde vrouw. Het juryrapport luidde: ‘Niets aan Kwaad gesternte verraadt dat het een debuutbundel is, of het moet nu juist de onbevangenheid zijn waarmee de dichteres haar lezers tegemoet treedt, niet gehinderd door de last van de verwachtingen. Het werk van Hannah van Binsbergen is een grote aanwinst voor de Nederlandse poëzie’. In januari dit jaar sprak Van Binsbergen in Nooit Meer Slapen over het winnen van deze prestigieuze prijs:

In opdracht van het Letterenfonds en de VPRO schreef Van Binsbergen het hoorspel Nika, dat op 22 december wordt uitgezonden op NPO Radio 1. Uitgangspunt voor dit hoorspel vormt de Russische dichteres Nika Turbina (1974 – 2002), die op haar tiende een bundel publiceerde waarvan de zelf ingesproken versie op langspeelplaat een groot succes in Rusland werd. Turbina maakte op haar 27ste een eind aan haar leven. Nog altijd is Turbina’s werk in Rusland bekend en geliefd.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

In RadioDoc onderzoekt Tom Rooduijn samen met Van Binsbergen en met behulp van de slavist Lennard van Uffelen te Moskou het werk en korte leven van Nika Turbina. Gezamenlijk doen Rooduijn en Van Binsbergen bij uitgeverij Vleugels een eerste Nederlandse vertaling van haar werk verschijnen; Mijn leven is een schetsblad. Via haar fascinatie voor het Russische poëziefenomeen dringt deze documentaire nader door tot het werk, de gedachtewereld en de wanhoop van Hannah van Binsbergen.

Het mag duidelijk zijn; voor de poëzieliefhebber is deze RadioDoc een absolute aanrader.

RadioDoc: Hannah & Nika, zondag 26 november, 21.00 uur, NPO Radio 1

Ster advertentie
Ster advertentie