Cultuur & Media

Der Bundescast: alles wat je moet weten over Duitsland

foto: AFPfoto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. Der Bundescast: alles wat je moet weten over Duitsland

[VPRO - AVROTROS - RAD1] Vandaag stemt Duitsland voor een nieuw parlement. Dat Merkel opnieuw op een overwinning afstevent, is bij de meeste Nederlanders wel bekend. De opkomst van de AfD (Alternative für Deutschland) en daarmee de terugkeer van extreem-rechts kan ook geen verrassing meer zijn. Maar hoeveel weten we eigenlijk écht over onze oosterburen?

In de vierdelige podcast Der Bundescast is niet alleen aandacht voor de verkiezingen, maar komen ook het rijke zuiden, innovatie en hun omgang met vluchtelingen aan bod. Voor wie op deze Duitse verkiezingsdag echt beslagen ten ijs wil komen, is de podcast-serie een absolute aanrader.

Deel 1 - De kracht van het Duitse politieke midden

De Duitse verkiezingen zijn volgens velen erg saai, want Merkel wint toch. Maar wie verder kijkt weet dat dit allerminst het geval is. En altijd interessant: wat kunnen wij Nederlanders en Belgen van Duitsland leren? Want waarom houden de christen- en sociaal democraten in Duitsland wél goed stand? De Duitse politicus Otto Fricke legt het je haarfijn uit, in (vloeiend!) Nederlands. Hij leert je hoe we de politieke verhoudingen in zijn land, met ook toenemende invloed van extreem rechts, moeten zien.

Deel 2 - Hoe groen is Duitsland nog?

De tweede Bundescast gaat over het milieu- en energiebeleid in Duitsland. Na de nucleaire ramp in Japan (2011) zou Duitsland wel eens laten zien hoe een modern land op het gebied van energie veiliger en schoner kan. In een snel tempo maakte bruinkool her en der plaats voor kernenergie. Daar kon Nederland nog wat van leren. En toen kwam daar opeens het dieselschandaal waar ook Berlijn (en Brussel) niet zonder kleerscheuren van af kwam. En ook de bruinkool leek weer terug in beeld. In dit tweede deel maken we de balans op: hoe groen is Berlijn nog?

Deel 3 - Hoofdpijndossier: migranten

Waar zou bondskanselier Angela Merkel de afgelopen jaren het meest van wakker hebben gelegen? Het dossier 'vluchtelingen en migratie' maakt een goede kans, want dat ontpopte zich tot wel het meest complexe dossier voor de regeringspartijen. Hoe ervoor te zorgen dat extreem rechts geen onrust zaait rond dit thema, de kiezers niet weglopen en iedereen zich thuis voelt in hetzelfde land?

Deel 4 - De Duitse economie: motor van Europa

De vierde en laatste speciale podcast gaat over de economie. En die is niet alleen bepalend voor Nederland, maar ook voor de rest van Europa. Het succes van de Duitse economie ligt vooral in het zuiden van Duitsland, in de deelstaten Beieren en Baden-Württemberg. Dat zuiden wordt nu het Duitse ‘powerhouse’ genoemd. Sinds een aantal jaren weten Nederlandse bedrijven beter de weg te vinden naar Zuid-Duitsland, vooral sinds de handelsmissie van koning Willem-Alexander in 2016. Maar volgens Fricke en Gülker valt er voor Nederland nog veel meer te halen.

Beluister de gehele serie

Alle vier de delen van Der Bundescast vind je hier, in iTunes en in Stitcher.
(Als je enthousiast bent over Der Bundescast, zou je dan een review achter willen laten in iTunes? Dat helpt ons om de zichtbaarheid van de podcast te vergroten. Dankjewel!)

Wie de verkiezingen in Duitsland graag op de voet volgt, zit vandaag goed bij NPO Radio 1:

OVT staat het eerste uur grotendeels in het teken van die verkiezingen, met als gasten: Michelle de Waard, Willem Melching en Annette Birchel.

Om 17.55 uur begint een special uitslagenavond op NPO Radio 1:
NOS en Bureau Buitenland maken tot 20.00 uur een uitzending waarin de eerste prognoses van de verkiezingsuitslagen centraal staan. Er wordt live geschakeld tussen verslaggevers in Berlijn en gasten in de studio. Presentatie: Chris Kijne en Winfried Baijens.

Aansluitend op deze uitzending diept het programma Kwesties een onderwerp uit dat centraal stond in de verkiezingen.

Ster advertentie
Ster advertentie