Cultuur & Media
KRO-NCRV

'CNN en FOX moeten weer verslag gaan doen in plaats van commentaar geven'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'CNN en FOX moeten weer verslag gaan doen in plaats van commentaar geven'

President Biden riep in zijn inauguratiespeech woensdag op tot eenheid. Hoe zullen CNN, FOX en andere media zich opstellen? "Ze hebben zich tóch laten meeslepen. Ze zullen terug moeten naar verslag doen in plaats van alleen maar becommentariëren", zegt oud-correspondent Tom Kleijn in het Mediaforum van Spraakmakers.

"Er is een volledige partijdigheid en polarisatie, ook binnen de media in de Verenigde Staten", zegt journalist en historicus Hubert Smeets. "Maar dat is volgens mij niet zo gek in een land waar geen publieke omroep bestaat."

Dan nog is er een grens tussen verslag doen van en lyrisch zijn over, toch? "Journalisten zijn nog steeds mensen en niet beter dan anderen. Het is onvermijdelijk dat de polarisatie van de afgelopen vier jaar ook daar effect op heeft gehad", vertelt Smeets.

Draai van CNN

"In het begin ging FOX naar rechts, MSNBC naar links en probeerde CNN in het midden te blijven", vertelt oud-correspondent Tom Kleijn. "Vervolgens zag je dat kijkcijfers van FOX en MSNBC omhoog gingen en die van CNN omlaag. Toen draaide ook CNN in de manier waarop presentatoren zich in discussies gingen mengen. Menselijk of niet, je zag ze steeds verder opschuiven naar anti-Trump."

Bij de bestorming van het Capitool deed CNN "in paniek" verslag, vertelt Hubert Smeets. "Ze hadden amper verslaggevers ter plekke. Ze waren alleen maar aan het becommentariëren vanuit de studio. En ik had het gevoel dat er sprake was van echte paniek en dat dat de professionaliteit overspoelde bijna." En ze waren wel erg bezig met zichzelf, vult Kleijn aan.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Geloofwaardigheid

Paul Jansen, hoofdredacteur van De Telegraaf, vindt dat CNN alle geloofwaardigheid als journalistieke zender al had verloren toen er een presentator stond te huilen bij de overwinning van Biden. "Trump heeft het in die zin over zich afgeroepen door de media enemy of the people te noemen en stelselmatig haat verkondigde tegen media. Aan de andere kant hebben media zich niet onbetuigd gelaten. Ze hebben enorm veel winst geboekt met record op record aan kijkcijfers en advertentie-inkomsten."

Breken er dan nu andere tijden aan? Smeets: "Misschien blijft die polarisatie een rol spelen in de media. En dan zijn we heel ver van huis want dan gaat die polarisatie nog vier jaar verder. En, zoiets leidt tot de bestorming van het parlement." Smeets vindt dat beide kanten daar een bijdrage in hebben, "met als resultaat de democratie onder druk komt te staan".

Verontwaardiging over 'de ander'

"Ze hebben zich toch laten meeslepen", zegt Kleijn over de zenders. "Ze zullen weer terug moeten naar hun werk doen en meer verslag doen in plaats van alleen maar becommentariëren." CNN, MSNBC en FOX zouden volgens Kleijn af moeten van de continue verontwaardiging over 'de andere kant'.

Jansen denkt dat de eerste honderd dagen van Biden bepalend zullen zijn. "En ik denk dat de blijdschap daarover snel zal verdampen."

Het Mediaforum met Tom Kleijn en Paul Jansen

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie