Cultuur & Media
BNNVARA

Wat is het geheim van 'Weird Hit Wonders'?

foto: Henk Froklagefoto: Henk Froklage
  1. Nieuwschevron right
  2. Wat is het geheim van 'Weird Hit Wonders'?

Er zijn van die liedjes waarvan je denkt: Was dit écht een hit? Weird Hit Wonders noemt muziekjournalist Atze de Vrieze ze en hij maakt er een podcast over. Een van die opmerkelijke hits is Mooi Man van het twintig-koppige Mannenkoor Karrespoor uit Tuk in Overijssel. Een nummer dat dertig jaar geleden bijna het hele jaar in de top 40 stond. Koorlid Henk Kranendonk doet het bijzondere verhaal achter de plaat uit de doeken in De Nieuws BV.

De Vrieze brengt in zijn podcast Weird Hit Wonder een ode aan vijf merkwaardige hits: DJ Madmen met Meisje Je Bent Zo Lelijk Als De Nacht, Mannekoor Karrespoor met Mooi Man, One Day Fly met One Day Fly, Ronald met Transseksueel en Euromasters met Alles Naar De Klote. Bijna allemaal Nederlandstalige hits uit de jaren negentig. De Vrieze: "Het zijn vaak nummers waar toch wel een verhaal achter zit dat verder gaat dan een geinig, grappig liedje. Wat ik wilde met deze podcast is vrolijke verhalen vertellen waarvan je toch het idee hebt: 'Goh, toch iets wat ik niet wist.'"

Weird Hit Wonder

De Vrieze, muziekjournalist bij 3voor12, ging specifiek op zoek naar nummers die iets raars hebben en waar humor bij komt kijken. Nummers die per ongeluk hits zijn geworden. De Vrieze: "Ik heb daar een fascinatie voor, ik moet daar om lachen en word er vrolijk van. Vaak zijn het nummers die helemaal niet passen bij de smaak van het moment, soms is het ronduit wansmaak. Maar op de een of andere manier vallen we er voor. Dat vind ik leuk."

Quote

Eigenlijk ging het natuurlijk nergens over, en toch als je die beelden terugziet kan ik daar nog steeds vrolijk van worden.

Atze de Vrieze

Mooi Man

Een van die nummers is Mooi Man, een enorme hit van Mannenkoor Karrespoor. De Vrieze: "Het is een nummer dat omarmd werd door mensen op het platteland die het boerenleven kennen, maar ook door mensen in de stad. Door studenten en mensen die daar helemaal niks mee hebben. Het had iets aanstekelijks. Die jongens hadden een energie en levensvreugde die al in die titel van dat nummer opgesloten zat. Het was een mannenkoor, maar het was geen koor waar in harmonie gezongen werd. Die jongens moesten het hebben van het opspringen en het dansen. Eigenlijk ging het natuurlijk nergens over, en toch als je die beelden terugziet kan ik daar nog steeds vrolijk van worden."

{youtube url="https://www.youtube.com/watch?v=KOoTwQylfrE&t=5s" start="false"}

Een van de koorleden was Henk Kranendonk. Zijn vader Hein Kranendonk was eigenaar van café De Karre in Tuk, waar het nummer bedacht werd door een groep vrienden. Het was een ode aan vader Hein omdat hij tien jaar in het vak zat. De kreet 'mooi man!' komt dan ook van hem. Kranendonk: "Dat was altijd zo: Hein, doe een blad bier! Ja, mooi man, zei hij dan. Het is onvoorstelbaar dat twintig stamgassies voor de gein een plaatje maken, en dat wordt dat in een keer een gigantische hit in 1991." Het Mannenkoor had 500 singles laten maken en binnen een week waren ze uitverkocht. De olievlek werd steeds groter, en de mannen besloten Hilversum te bestoken met hun nummer. Met succes...

Quote

We vonden het zo vreemd dat vreemde mensen die we niet kenden Mannenkoor Karrespoor-fan waren.

Henk Kranendonk

Beroemd

Eerst was het Mannenkoor vooral bekend in de regio, maar na het uitbrengen van hun tweede single Lekker op de trekker kende heel Nederland de vrienden uit Tuk. Kranendonk: "Dat was onbegrijpelijk. Deze eerste keer was in Groningen bij Nederland Muziekland van Veronica, we kwamen met de bus aan en zagen allemaal spandoeken van Mannenkoor Karrespoor. We zeiden tegen elkaar: Ken jij die mensen? Nee, die kenden we niet. We vonden het zo vreemd dat vreemde mensen die we niet kenden Mannenkoor Karrespoor-fan waren. Ze vroegen ook om handtekeningen. Hoezo dan toch?"

Henk Kranendonk heeft veel mooie dingen meegemaakt in die tijd, maar een van de meest bijzondere momenten was het ontmoeten van de Britse band Moody Blues tijdens televisieopnames. "Ik heb dus met de Moody Blues een pilsie gedronken. Dat is toch echt uniek, weet je wel." Eigenlijk zou het dertigjarig jubileum van het Mannenkoor dit jaar feestelijk gevierd worden met vrouwen en kinderen, maar helaas gooit het coronavirus roet in het eten. "Karrespoor bestaat nog steeds. Ik denk dat we met zijn allen nog wel een pilsie gaan drinken, maar dan moet eerste verrekte corona over wezen."

Podcast 'Weird Hit Wonder' brengt ode aan merkwaardige hits

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie