Cultuur & Media
VPRO

Joep Beving: 'Ik ging achter de piano zitten en het voelde als een andere wereld'

foto: Rahi Rezvanifoto: Rahi Rezvani
  1. Nieuwschevron right
  2. Joep Beving: 'Ik ging achter de piano zitten en het voelde als een andere wereld'

Pianist Joep Beving stond een paar weken geleden nog op Lowlands waar hij de tweede festivaldag opende. Een hoogtepunt in zijn carrière. Maar voordat hij op dat punt terecht kwam, maakte hij veel mee. In Nooit Meer Slapen vertelt hij over de omwentelingen in zijn leven, over zijn muziek en en passant deelt hij zijn grootste inspiratiebronnen.

De Favorieten: Joep Beving

Het was geen rechte lijn van de wieg naar de piano. “Ik heb altijd gependeld tussen ratio en emotie; tussen de kunsten en de wetenschap, de commercie,” vertelt de pianist. Hij begon aan een studie bestuurskunde en belandde daarna in de commerciële wereld.

"Op een gegeven moment was er een bedrijf dat muziek maakte bij reclames. Daar ben ik binnengestapt. Ik heb het daar een tijd lang volgehouden. Ik hoopte dat ik een balans kon vinden tussen geld verdienen en doen waar je hart ligt."

Maar muziek maken kwam er eigenlijk niet van. "Ik werd daar ongelukkig. En toen, toen knapte er iets: het was een soort van burn-out. Ik zat er al een tijdje tegenaan en opeens was het daar. Ik deed niet waar ik energie van kreeg."

Quote

Veel mensen zitten gevangen in de sleur van de dag

Joep Beving

De volgende ochtend – hij zou een periode thuisblijven van zijn werk – kroop hij achter de piano. "En dat was een andere wereld: er kwam opeens muziek uit die ik nog nooit eerder gespeeld had. Ik ben dat, vanaf dat moment, gaan volgen. En alles werd toen anders."

Meer kunst en cultuur?

Nooit Meer Slapen is het cultuurprogramma van de VPRO. Elke maandag- tot en met vrijdagnacht tussen 00.00 en 02.00 uur hoor je diepgravende gesprekken over cultuur, literatuur, film, muziek, theater en kunst op NPO Radio 1. Terugluisteren? Dat kan uiteraard via de podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie