Cultuur & Media
VPRO

Hoe is het om redacteur Midden-Oosten te zijn?

foto: Maud Reeskampfoto: Maud Reeskamp
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoe is het om redacteur Midden-Oosten te zijn?

Journalist Carolien Roelants volgt voor NRC al meer dan dertig jaar de ontwikkelingen in het Midden-Oosten. Hoe is het om te werken in de conflictrijke gebieden? Hoe is het om daar te zijn als vrouw? En hoe te schrijven over zeer ingewikkelde zaken, als je maar een beperkt aantal woorden mag gebruiken? Carolien Roelant vertelt over haar leven en werk in Nooit Meer Slapen.

{podcast audio="113278" caption="Correspondent Carolien Roelants bij Nooit Meer Slapen: " }

Journalistieke praktijken

Het Midden-Oosten is geen makkelijk gebied. Maar dat is iets wat ze juist plezierig vindt. Natuurlijk zijn de situaties waarover ze schrijft terecht ronduit verschrikkelijk, maar dat maakt haar werk ook interessant.

"Ik denk dat ik nooit denk 'ik weet er alles van'. Ik denk dat het levensgevaarlijk is als je dat zou denken. Ik hoop dat je altijd de onzekerheid houdt, dat je je blijft afvragen 'klopt mijn verhaal wel?' Ik lees verschrikkelijk veel, volg alles van heel dichtbij."

Met haar artikelen probeert ze de lezer te informeren. "Ik hoop dat mensen overtuigd zijn dat ik niet naar één bepaalde kant hang. Dat ze zien dat ik zo objectief mogelijk probeer te zijn."

Quote

Dat vrouwen nu achter het stuur mogen, heeft maar heel weinig met vrouwen te maken

Carolien Roelants

Een goed voorbeeld van haar rol als journalist is de situatie in Saoedi-Arabië. Toen het bekend werd dat vrouwen daar ook achter het stuur mochten, was dit groot nieuws. "Ik probeer dan uit te leggen dat dit vooral economische drijfveren heeft. Iedereen trapte in het verhaal maar het is mijn taak om te laten zien dat een bericht als dit eigenlijk maar heel weinig met vrouwen te maken heeft."

'Kies één land. Waar wil je heen?'

Eigenlijk zou ze naar alle landen in het gebied willen. Ze woont en werkt vanuit Nederland maar gaat regelmatig naar het Midden-Oosten. Ze beschouwt de meeste plekken daar niet als gevaarlijk. Wel zijn de spanningen op sommige plekken hoog opgelopen, zeker door toedoen van Trump en opgehitst door de Saoedische kroonprins. "Dat merk je soms wel in de landen. Maar niet zo dat je het écht kan constateren. De inwoners zijn best ontspannen over de situaties."

Maar als ze dan toch één land moet kiezen, dan weet ze het eigenlijk wel: Iran. "Iran heeft een zeer plezierige bevolking, heel gastvrij. Je zou misschien verwachten dat iedereen heel afhoudend is naar buitenlanders maar dat is helemaal niet zo. De laatste keren dat ik daar was, op groepsreizen voor journalisten, was iedereen na een dag of twee helemaal bekeerd tot het land. Het is een veilig land, een aardig land, een interessant land."

"En in ieder geval niet naar Dubai want dat is net Singapore: allemaal hoge gebouwen. De oorspronkelijke cultuur is zo goed als verdwenen. En ook in Abu Dhabi wordt alles vervangen door iets groots, nieuws en spectaculairs."

Meer interviews met correspondenten?

Van 12 tot en met 16 augustus is elke avond tussen 00.00 en 01.00 een correspondent te gast in Nooit Meer Slapen. Luister terug via de website of app van NPO Radio 1 of via je favoriete podcastapp.

Ster advertentie
Ster advertentie