Cultuur & Media
NOSNTR

Musici zijn klaar met gratis lunchconcerten

foto: NOSfoto: NOS
  1. Nieuwschevron right
  2. Musici zijn klaar met gratis lunchconcerten

Lunchconcerten waarbij mensen gratis muziek kunnen beluisteren, zijn populair. Maar de musici die de concerten geven, krijgen daar vaak niets voor betaald. Dat kan zo niet langer, vinden zzp'ers in de muziekindustrie.

Ze hebben zich verenigd in het Platform voor Freelance Musici, dat inmiddels zo'n 1300 leden heeft. Iedere dag komen er nieuwe aanmeldingen binnen, vertelt Dorine Schoon, zelf hoboïst en een van de oprichters in Nieuws en Co. "Het is voor zzp'ers in de muziekwereld al heel lastig om rond te komen. Nu wordt misbruik gemaakt van hun passie om te spelen. Het is gênant."

Volgens Schoon gebeurt dit niet alleen bij conservatoriumstudenten, maar ook bij ervaren dirigenten, cellisten en andere musici.

Geen budget

Het Concertgebouw is slechts een van de vele locaties in Nederland waar lunchconcerten worden georganiseerd. Ook andere bekende locaties als TivoliVredenburg in Utrecht en de Oosterpoort in Groningen doen dat.

Schoon denkt dat het ook zou helpen als musici duidelijker stelling nemen. "Gratis optreden bij lunchconcerten moeten ze gewoon niet meer doen. Zeker niet als je van een bepaald niveau bent." IJlstra is het met haar eens. De concertlocaties moeten óf een budget reserveren voor de lunchconcerten óf het publiek laten meebetalen, zegt zij.

Ster advertentie
Ster advertentie