Cultuur & Media
NTR

Marja Pruis schrijft over het leven, zoekend naar een gebruiksaanwijzing

foto: Marja Pruisfoto: Marja Pruis
  1. Nieuwschevron right
  2. Marja Pruis schrijft over het leven, zoekend naar een gebruiksaanwijzing

Al ruim tien jaar schrijft Marja Pruis voor De Groene Amsterdammer stukken over het leven, zoekend naar een gebruiksaanwijzing. In 'Oplossingen' heeft ze deze stukken bewerkt en aangevuld tot een essayboek. Kunststof staat de hele week in het teken van de Boekenweek en had een gesprek met Marja Pruis.

Een boek over het leven

"Dit boek is helemaal af. Het klopt. Dit ben ik", vertelt Pruis. Met volgens de schrijver de overheersende thema’s: "Vrouwelijkheid. Kijken naar andere vrouwen, naar mezelf. Verliezen. Een soort melancholie. Terugblikken, proberen vast te houden aan dingen. Uiterlijkheden."

Pruis denkt veel na over vrouwelijkheid en ouder worden. "Ik denk bijvoorbeeld, wat is nou eigenlijk het verschil tussen mannen die ouder worden en vrouwen die ouder worden? Als vrouw moet je je op een bepaalde leeftijd over een soort meisjesachtigheid heen zetten."

Quote

‘Ik ben een volwassen vrouw’, dat zeg ik zo vaak tegen mezelf

Marja Pruis

"Je kunt je er niet meer achter verschuilen. Ik zie mezelf als een verlegen iemand. Tegelijkertijd vraag ik me af tot op welke leeftijd kun je nog zeggen dat je verlegen bent, zonder dat het een beetje potsierlijk wordt. Tot wanneer klinkt het als een excuus om iets niet te doen?"

"Dat viel me zelf ook op: de hele tijd die mantra’s. Die formules die ik voor mezelf herhaal. ‘Ik ben een volwassen vrouw’, dat zeg ik zo vaak tegen mezelf. Het is een soort aansporing. Kom op, doe die deur open en zeg wat."

Kunststof Radio

Het cultuur- en mediaprogramma van NTR van maandag tot en met donderdag te horen tussen 19:30 en 20:30 uur op NPO Radio 1 of op elk moment terug te luisteren als podcast. Volg Kunststof op Twitter, Facebook en Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie