Cultuur & Media
KRO-NCRV

Crisiscommunicatie: 'opmerkelijke' fout van Utrechtse burgemeester Van Zanen

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Crisiscommunicatie: 'opmerkelijke' fout van Utrechtse burgemeester Van Zanen

"Opmerkelijk", zo omschrijft politiek verslaggever Joost Vullings de fout van de Utrechtse burgemeester Van Zanen. Op NPO Radio 1 meldde de burgemeester ten onrechte dat alleen de hoofdverdachte van de schietpartij in Utrecht nog vastzit.

Later bleek dat Van Zanen zich gebaseerd heeft op onjuiste informatie en de drie verdachten nog altijd vastzitten. "Ik loop al lang mee in de journalistiek", reageert Vullings. "Er ontstaat altijd ruis bij dit soort gebeurtenissen, maar dit is vrij opmerkelijk." De foutieve uitspraken van de burgemeester zijn niet in the heat of the moment gedaan, benadrukt hij.

Ook politiek verslaggever Xander van der Wulp is kritisch op de burgemeester. "Er is onduidelijkheid over de vraag hoeveel mensen nog vastzitten, terwijl dat mij een redelijk eenvoudig feit lijkt om vast te stellen."

'Kan gebeuren'

De gemeente Utrecht heeft inmiddels excuses aangeboden voor de onduidelijkheid. "Kan gebeuren", aldus Van Zanen. "Wij hebben de fout meteen hersteld. Het hoort erbij." Later vandaag bezoekt de burgemeester de gewonden in het ziekenhuis.

Meerdere schietlocaties

Ook de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid, Pieter-Jaap Aalbersberg, ging gisteren tijdens een persconferentie in de fout. "Op de radio hoorde je een politiewoordvoerder zeggen: er was op één plek een schietpartij", aldus Vullings. "Vervolgens meldde Aalbersberg dat er wél op meerdere plekken geschoten was."

De politiek verslaggever heeft kritiek op het feit dat journalisten na afloop van de persconferenties geen vragen meer konden stellen. "Na het statement van Aalbersberg stormden alle journalisten op de woordvoerder van de coördinator af."

Ster advertentie
Ster advertentie