Cultuur & Media
BNNVARA

Waarom Drs. P een inspiratiebron is voor rapper Diggy Dex

foto: De Nieuws BVfoto: De Nieuws BV
  1. Nieuwschevron right
  2. Waarom Drs. P een inspiratiebron is voor rapper Diggy Dex

De afgelopen jaren heeft Koen Jansen, oftewel Diggy Dex, niet stilgezeten. Met drie clubtournees, een festivaltour en een uitgebreide theatertournee kun je gerust zeggen dat de rapper/songwriter het druk heeft gehad. Maar, alsof het niet druk genoeg was, heeft Koen ook een bundel uitgebracht met daarin zijn mooiste teksten. Wie zijn de voorbeelden van Diggy Dex zelf en hoe gaat hij te werk als liedschrijver? Dat vertelt hij in De Nieuws BV.

Het uitbrengen van de bundel was een gek gevoel voor Koen. ''Muziek en taal zijn voor mij aan elkaar verbonden, ik vond het eng om het zwart op wit los te laten.'' In het boek vertelt Koen hoe hij tot zijn teksten komt, wat het voor hem betekent en ik welke fase van zijn leven hij welke teksten schreef en waarom.

Al op jonge leeftijd

Thuis was Koen niet de enige die met taal bezig was, met een moeder die Nederlandse les geeft en een vader uit het onderwijs begon de interesse voor taal al op jonge leeftijd. "Vanuit het niets iets maken", als 7-jarige jongetje kreeg hij daar al een goed gevoel van.

Muziek is voor hem ook een manier om zijn mening over bepaalde maatschappelijke onderwerpen te delen. ''Ik voel niet de behoefte om overal iets van te zeggen. Het moet voor mij wel een bepaalde noodzaak hebben vanuit een persoonlijke overtuiging'', vertelt Koen.

Diverse inspiratiebronnen

Grote inspiratiebronnen zijn Drs.P, Herman van Veen en Stef Bos, aangezien er thuis veel gelezen werd. Pas later kwam hij in aanraking met Nederlandse hiphop. De directheid in de teksten van Osdorp Posse (ik zat in tram 5 m'n lul stond stijf/want naast me zat een lekker wijf) spraken hem meteen aan. De hiphopgroep uit Amsterdam behoort tot één van de eersten die begonnen met rap in de Nederlandse taal. Koen: ''Ik kende alleen Engelstalige dingen en dit was de eerste keer dat de kracht van de Nederlandse taal mij heel helder werd.''

Het boek 'Taalkunstenaars' is nu verkrijgbaar.

Rapper Diggy Dex vertelt over teksten die hem inspireren en zijn bundel 'Taalkunstenaars'

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie